Paine/clatita berbera Bouchiar

de Catalina L in Piine, 11 Iun 2017 | 3023 vizualizari

 


Bouchiar, Chiar este o "paine" fina si moale sau o "clatita groasa", un preparat la jumătatea distanței dintre clătitele Msemen (Melloui) și pâinea Batbout marocana. Este facuta cu un amestec de faina si de semolina (gris extra fin).
Originea ei este controversata, dar ce este sigur este ca e o reteta berbera.
Se spune ca vine din regiunea Chaouia din Maroc, o regiune agricola cunoscuta pentru varietatile de paine coapta  direct la tigaie. Numele ei vine din cuvantul  berber chaoui -  "oier".
Chaouia se traduce deci ca "tara oierilor".
Este de asemenea o reteta algeriana foarte cunoscuta din regiunea  Aures unde se vorbeste limba berbera chaoui.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/06/bouchiar-paineclatita-berbera.html

 

INGREDIENTE

  • 200 g semolina (gris extra fin)
  • 300 g de faina
  • 1 ou
  • 1 lingura de drojdie uscata
  • 1 lingura de praf de copt
  • 1 lingura de zahar
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingurita de sare
  • 300 ml de apa calduta (aproximativ, in functie de incorporarea fainei si a grisului))

Pentru coacere:

  • un pic de gris
  • ulei

Pentru a degusta:

  • miere, unt topit
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine/clatita berbera Bouchiar:

Dizolvati drojdia uscata intr-un pic de apa calduta si lasati sa-si dubleze volumul.

In bolul robotului sau intr-un castron adanc, puneti faina, praful de copt, sarea, zaharul  si grisul si amestecati incet.

Adaugati oul, amestecati, puneti drojdia si framantati adaugati treptat apa calda pana obtineti un aluat moale si lipicios (8 minute la robot). Adaugati uleiul si framantati din nou (5 minute la robot).

Acoperiti cu un prosop proaspat si lasati aluatul sa-si dubleze volumul timp de 1h-2h.

 Degazati aluatul si formati  6 bile, le-am facut mari, puteti face si mai mici, daca doriti. Puneti-le pe o farfurie/plat intins uns cu un pic de ulei.

Ungeti suprafata de lucru cu un pic de ulei si presarati gris deasupra.

Aplatizati fiecare bila cu palma mâinii și intindeti-o în forma rotunda- grosime de 1/2 cm.

Incalziti o tigaie antiadeziva si ungeti-o cu ulei.

Puneti clatita de aluat si coaceti la foc potrivit.

Cand este bine umflata, puneti cateva picaturi de ulei, intoarceti-o si rumeniti pe cealalta parte. Procedati la fel cu tot aluatul.

Serviti-le caldute cu unt topit, miere si un bun ceai din menta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine/clatita berbera Bouchiar" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Bagheta frantuzeasca