Fara doar si poate una dintre dulceturile mele preferate este dulceata de cirese.
Ciresele se spala, se curata de codite si impuritati. Se pun strecuratoare. Se scot samburii.
Dupa ce le-am scos samburii, am scurs zeama rezultata.
Intr-o oala, de preferinta cu fund dublu, sa nu lipeasca, am pus un kg de zahar, sucul rezultat in urma procesului de scoatere a samburilor si 100 ml apa. Din acest lichid si zahar a rezultat un sirop. Cand s-a legat foarte bine se pun ciresele. Se adauga zeama de la o jumatate de lamaie. Se da dulceata de cirese la foc mare timp de 15 minute, se spumeaza, si se lasa la foc mic, fara a mai mesteca foarte des pentru ca nu mai e cazul.
La ultimul sfert de ora mai adaugam si restul de zeama.
Se stinge focul cand consideram ca dulceata de cirese este gata ( testul cu picatura pe farfuriuta).
Dulceata de cirese se pune in borcane cat este fierbinte, se sterilizeaza la cuptor in aragaz ( daca mai considerati, eu le mai trec si prin procedura asta 10 minute).
Pentru iarna, un deliciu!
1
dulceata de cirese este un topping ideal pentru deserturi