
publicat la 20.03.2024
publicat la 20.03.2024
publicat la 20.03.2024
Astăzi dai dovadă de creativitate. Desenezi, pictezi, sculptezi. Apoi cumperi o găleată de lavabilă şi vopseşti pereţii la loc. Repede, pînă nu vor crede cei din familie că ai luat-o pe arătură!
Bucataras.ro
[email protected]
Bachalau (cod) Zé do Pipo
Pregatim codul . Daca nue ste inmuiat si desarat , se pune in apa rece cu 3 zile inainte de folosire, schimband apa de mai multe ori pe zi. Eu cand cumpar asa il inmoi pe tot si il pun la congelator apoi.Spalam bine pestele si il punem la fiert in lapte cu ulei de masline , cateva...
Eclere
Amestecam apa cu sare si margarina- punem pe foc sa fiarba. Adaugam faina si amestecam pana incepe sa fiarba. Se pune deoparte, se lasa sa se mai raceasca si adaugam ouala 2 cate 2, pana obtinem consistenta potrivita pentur eclere (aluatul trebuie sa fie mai gros) Cu o forma de patiserie...
Ciorba de perisoare
1.Pregatim perisoarele: carne tocata , 1 ou, verdeata, sare, piper, orez 2. Razuim radacinoasele si le punem in oala la calit cu putin ulei d emasline. Adaugam fasolea taiata feliute, mazarea, ardeiul taiat cubulete, varza fidea. Adugam apa fierbinte . Lasam sa fiarba, cand da in clocot...
Iahnie de fasole
1. Punem fasolea de seara la inmuiat in apa rece; La fel picioarele de porc curatate le punem in sare la frigider . 2. Punem carmea si picioarele de porc la fiert . (Eu le-am pus in oala cu presiune cca 30-40 min).-cu apa, sare, dafin, boabe de piper si un sfert de ceapa.In alta oala am pus...
Pere imbatate
-perele se curata de coaja ,dar se lasa intregi (si pentru aspect lasati codita). - Intr-o oala se pune vinul cu zaharul si perele frumos aranjate in picioare si se dau la fiert la foc mic. Se fierb pana se fierb perele si vinul se ingroasa putin, ca un sos. - se lasa la racit si se...
Favas cu costite de porc si carnati
1. Portionam carnea de porc ; tocam fin ceapa si se caleste in cratita cu ulei de masline ,usturoi si foaie de dafin. Adaugam carnea sis e prajeste pana capata o culoare rumena. 2. Turnam vinul alb si apoi rosiile taiate cubulete mici si pasta de rosii, piri-piri . Lasam sa fiarba la foc...
Caracatita á larareíro
1. Fierbem caracatita in putina apa, vin rosu si o ceapa cu coaja cu tot (fara sare) Scurgem de apa si apoi portionam tentaculele si le punem pe gratar sa se prajeasca bine. Le scoatem intr.un castron, adaugam sare, piper, usturoi pisat (mult) si coriandru. Lasma putin sa se patrunda aromele....
Salata de fasole boabe
- fierbem ouale - se spala fasolea din conserva si se scurge bine - tocam fin ceapa, usturoiul; taiem cubulete mici ardeiul si rosiile - adaugam coriandrul tocat fin , sare, piper, ulei si otet - se serveste cu felii de ou fiert (eu am servit alaturi de turtitele de cod si...
Pestisori de fasole verde
- curatam fasolea verde si se fierbe in apa cu sare. Se scoate in apa rece cu cuburi de gheata (pt a-si pastra culoarea verde frumoasa) - Se face un aluat din faina, sare, piper, galbenusuri si apoi berea. La final adaugam albusurile batute spuma. - Incingem ulei in tigaie si pastaile...
Pataniscas de bachalau (turtite de cod)
1. Fierbem codul. il curatam de oase si piele si se desface marunt (se zdrentuieste).Pastram apa de las peste. 2. se toaca ff fin ceapa si se inabusa la foc moderat cu ulei de masline. Adaugam usturoiul pisat. Adaugam codul bachalau si coriandrul. 3. Amestecam ouale cu faina ,...
Tarta de mere cu crema de lapte
Baza de tarta: -amestecam faina cu zaharul, untul topit si ouale, apoi le lasam sa se odihneasca cca 20 minute. Tapetam o forma cu unt si punem aluatul in jurul ei. Crema -fierbem laptele - amestecam zaharul cu faina, ouale, apoi adaugam treptat laptele fierbinte. Trecem prin...
Carne de porc á la Portuguesa
-Taiem carnea cubulete si le asezonam cu sare, piper , ulei, dafin, usturoi pisat, pasta de ardei rosu si vinul alb. - intr-o tigaie adanca punem la incins untura cu ulei de masline si prajim carnea in aceasta baie de grasime pana devine rumena. Adaugati apoi marinata in care a stat carnea si...
Peste acoperit cu bacon la cuptor
- Pregatim fileurile de peste , le curatam de piele si le asezonam cu sare si piper, usturoiul pisat si coriandrul tocat fin sau dat prin piulita . Apoi le acoperim cu bacon deasupra. Le pastram asa 10-15 minute. - Intre timp pregatim ceapa si celelalte legume. Ceapa o taiem julien, felii si...
Orez cu caracatita
- decongelam caracatita daca e congelata si o punem la fiert in oala cu presiune in apa cu o ceapa necuratata. (fara sare..e ff important si nu multa apa). Fierbem la presiune cca 15 min. O scoatem din oala (nu aruncam apa) si o taiem rondele. - separat intr-o cratita punem ceapa tocata...
Pulpe de pui umplute
Alegem pulpele intregi si le dezosam cu grija, astfel incat sa ramana intregi. Le saram, piperam si le lasam asa 30 min la rece. Intre timp preparam umplutura (sa fie sub forma de pasta. ). Eu am folosit Farinhera - e un carnat special facut doar din faina cu grasime de porc. Daca nu aveti e...
Somon la gratar cu cartofi zdrobiti
- se sareaza somonul si se tine asa cca 1 ora in frigider. - se spala cartofii si asa cu coaja se introduc in cuptor sa se coaca - se gateste somonul pe gratar (eu am avut electric sau uneori folosesc tigaia grill) pe ambele parti , dar nu ff tare. - cartofii deja copti se scot si li se...
Mojito
- se piseaza gheata marunt - in pahare punem menta si o pisam cu piulita...adaugam rom, zahar brun, putina apa minerala (altii mai pun sirop de lamaie) . Si gheata pana umplem paharul. - se serveste cu paiul -e perfect intr-o zi caniculara. Eu beam pe plaja ..in Spania....dar a...
Supa de cartofi cu carnati
Curatam cartofii si ii taiem cubulete mici. Intr-o oala ii punem la fiert cu apa rece si o foaie de dafin, sare. Cand dam in clocot adaugam ceapa tocata fin, ardeiul la fel taiat marunt, morcovul razuit fin si carnatul taiat cubulete sau rondele. Lasam sa fiarba cam 15 minute, iar cand legumele...
Reteta savuroasa de cartofi scazuti ca la bunica
Cum se prepara Reteta savuroasa de cartofi scazuti ca la bunica Se toaca ceapa marunt. La fel procedam cu ardeiul, morcovul, rosia si carnatul, pe care le taiem cubulete (sau dupa preferinta). Intr-o cratita punem ceapa la calit in ulei si adaugam morcovul, ardeiul si cam peste 5...
Supa de salata verde
- se pune la fiert in oala putina apa in care adaugam lingura de untura si usturoiul maruntit. - intre timp spalam salata verde - Cand apa da in clocot punem salata in oala si adaugam sare dupa gust. - Lasam sa fiarba cca 10 min . Separat amestecam smantana cu o lingura de faina si...
Chec pufos - Reteta simpla si usoara
Cum se prepara Chec pufos - Reteta simpla si usoara Separam ouale Se bat albusurile impreuna cu zaharul , apoi adaugam 1 galbenus +1 lingura apa + 1 lingura ulei + 1 galbesnus. Repetam pana punem toate cele 4 linguri de apa si ulei si galbenusuri. La final adaugam faina si praful de...
Supa crema de dovleac cu creson
Legumele se tau bucati potrivite (prazul rondele, cartofii in cuburi, dovleacul la fel, cuburi mai mari, morcovii rondele, ardeii bucati potrivite) Alegem crezonul si il spalam. Intr-o oala punem ulei de masline si adaugam prazul- lasam putin sa se caleasca (doar sa se inmoaie ), se adauga...
Vinete umplute
- spalam vinetele si le stergem, le taiem pe lungime in jumatate si scobim interiorul . Mijlocul il taiem cubulete marunte. - curatam si tocam marunt ceapa, ardeiul gras, si adaugam morcovul razuit si rosia taiata cubulete marunte. Intr-o tigaie larga punem la calit cu ulei de masline,...
Bifana
- Bucatile de carne se sareaza, pipereaza si se presara cu praf de usturoi sau cu usturoi pisat. Se tin asa cateva ore inainte de a se gati - intr-o tigaie se incinge untura si se adauga bifanele, se prajesc bine pe ambele parti (dar sa ramana suculente) - cand sunt aproape gata se...
Rata cu castane
- Portionam rata in bucati potrivite - Tocam ceapa marunt si o punem in cratita la calit cu ulei de masline. Cand devine aurie adaugam ardeiul taiat cubulete mici, rosia rocata marunt si dupa 2 minute adaugam pasta de rosii si pasta de paprika. - Adaugam carnea sa se patrunda putin,...
Prajiturele de cocos
Intr-un bol punem toate ingredientele impreuna si le amestecam cu mana pana devine o compozitie potrivit de moale. Avem nevoie de forme mici de briose (eu am avut mai mari, dar sunt indicate cele mici de hartie). Punem in fiecare forma din compozitia de cocos (cam cat sa umple jumate, ca...
Macrou (Carapau)cu orez tomat
- pestisorii se spala si se tin in sare cca 3-4 ore - se incinge ulei si pestisorii se dau prin faina , apoi se prajesc in ulei incins.Se scot intr-un vas in care am asezat un prosop de hartie pentru a absorbi uleiul. - intre timp se prepara orezul. Intr-o cratita se pune ulei de masline,...
Ficat de curcan cu mamaliguta
Portionam ficatul de curcan si il tinem in sare, piper, si putin vin alb (se poate face marinata si cu lapte) - intr-o cratita se toaca marunt o ceapa mare si se caleste cu ulei de masline. Adaugam apoi fasiile de ardei gras si dupa ce s-au calit putin adaugam ficatul. Se calesc toate 3...
Cod bachalau la gratar cu cartofi zdrobiti
- Codul , daca e sarat de tine la desarat cu 3 zile inainte in apa rece si cand e gata, se pune pe gratar. Apoi se rupe fasii potrivite .( e important ca codul sa fie gros ). Se pune deoparte. Coacem pe gratar si ardeii grasi apoi ii curatam si ii rupem fasii. - cartofii mici si rotunzi (albi...
Tort de mere caramelizate
-Se curata merele si se scobeste interiorul - zaharul se caramelizeaza si se pregateste o forma de prajitura rotunda (eu am folosit forma cu mijlocul scobit)- se tapeteaza cu caramelul si se pun merele unul langa atul . Merele se umplu la mijloc cu nuci sau stafide inmuiate in vin de porto,...