Blat.
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza albusurile spuma si adauga treptat, in cateva randuri, zaharul, mixand pana la diluarea completa.
Freaca galbenusurile cu uleiul si apa si adauga-le peste albusuri odata cu faina si amidonul cernute impreuna cu praful de copt si sarea.
Omogenizeaza amestecand usor de jos in sus.
Tapeteaza o forma de tort cu diametrul de 24-26 cm cu hartie pentru copt, toarna compozitia, niveleaza si coace in cuptorul preincalzit, la foc mic spre mediu, pana ce blatul trece testul cu scobitoarea.
Lasa la racit.
Crema.
Mixeaza frisca.
Pune gelatina la hidratat in 50 ml zeama de la compot.
Intr-un vas cu fund dublu pune ouale, zaharul si faina si amesteca.
Adauga smantana si, treptat, cate putina apa si omogenizeaza. Pune vasul la foc mic la fiert amestecand continuu, pana se ingroasa compozitia.
Da deoparte si adauga ciocolata cubulete si amesteca pana se topeste.
Adauga gelatina in compozitia fierbinte sau lasa compozitia sa se raceasca si dilueaza gelatina pe baie de abur. Ambele variante sunt ok, eu am procedat dupa a doua varianta.
Daca adaugi in compozitia fierbinte omogenizeaza si lasa la racit, daca o diluezi pe baie de abur o adaugi in crema usor calduta.
Cand amestecul e complet racit adauga fructele din compot, scurse , si frisca.
Omogenizeaza amestecand usor.
Asamblare.
Taie blatul in doua pe orizontala.
Aseaza un blat pe platou, insiropeaza si apoi aseaza inelul de tort in jurul lui.
Toarna crema, niveleaza si aseaza al doilea blat. Insiropeaza.
Da totul la rece peste noapte (sau cateva ore, 4-5)
Cu un cutit subtire desprinde crema de peretii vasului si scoate inelul.
Imbraca tortul in frisca mixata cu smantana si zaharul pudra.
Smantana trebuie sa fie cu cel putin 25 % grasime.
Pentru glazura de pe laterale topeste ciocolata impreuna cu untul si lasa sa se racoreasca destul de bine apoi cu o lingura ia cate putin si lasa sa curga doar pe laterale.
Pofta buna!