Am facut acest tort pentru un prieten si trebuie sa recunosc, este cel mai bun tort facut de mine pana acum. Aspectos si gustos, nu foarte greu de facut, iubitorii de ciocolata il vor adora!
Pentru blat:
Crema ciocolata alba:
Crema ciocolata neagra:
Glazura:
Pentru ornat:80g ciocolata alba, afine din afinata/proaspete
Cu o seara inainte pregatim compozitia pentru creme.Procedam la fel pentru amandoua: topim ciocolata complet la bain-marie si turnam peste frisca lichida. Amestecam pana cand se incorporeaza perfect, o turnam in bolul in care o vom bate si o lasam la racit. Cand s-a racit o punem la frigider pana a doua zi.
A doua zi:
Din compozitia pentru blat facem 3 blaturi (eu am facut doua: la al doilea am dublat cantitatile si dupa ce s-a racit l-am taiat in doua; daca va pricepeti la taiat puteti tripla cantitatile si faceti doar un blat pe care il taiati in 3). Separam ouale si batem albusurile cu umpic de sare, apa si zahar in felul urmator: adaugam doua linguri de zahar, urmate de o lingura de apa si tot asa pana la 8 linguri de zahar. Galbenusurile le amestecam cu 2 linguri de ulei si le adaugam treptat peste albusurile batute bine, amestecand cu o lingura (intr-o singura directie).
Folosind o sita adaugam 4 linguri de faina, praful de copt stins cu otet,apoi cacaua si dinou faina (cele 4 linguri ramase) pana se omogenizeaza bine si nu sunt cocoloase.
Turnam compozitia intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru 25-30 de minute : primele 10 minute la foc mediu, apoi la foc mic.
La sirop:
Punem zaharul intr-o craticioara la foc mic pana cand se caramelizeaza.Nu folositi lingura pentru a amesteca, ci doar miscati cratita. Turmati un sfert de apa peste si lasati sa fiarba pana se topeste zaharul. Turnati si restul de apa si mai lasati sa dea in clocot.
Opriti focul si lasati la racit.Dupa ce s-a racit puneti esenta de rom.
Pentru creme:
Scoateti compozitiile de la frigider si bateti-le cu un intaritor de frisca.
Asamblare
Asezam un blat pe un suport si il insiropam bine.Cu o lingura punem peste de el 3/4 din crema de ciocolata neagra.Acoperim cu urmatorul blat , il insiropam si pe acesta si turnam 3/4 din crema de ciocolata alba.Nivelam si presaram deasupra afinele.
Acoperim cu ultimul blat si il insiropam.
Ornare
Cu restul de 1/4 din crema de ciocolata neagra acoperim tortul pe laturi.
Facem glazura: topim ciocolata la bain-marie si adaugam peste laptele.Amestecam sa se omogenizeze si lasam putin la racit. Turnam peste tort si lasam sa curga catva si pe margini.
Luam 80g ciocolata alba si o maruntim bine cu un cutit.Luam cu mana si aruncam pe marginile tortului.
Dupa ce s-a racit glazura, cu ajutorul unui pos, ornam cu restul de 1/4 din crema de ciocolata alba.
Il lasati putin la frigider si e gata de mancat!
Pofta buna!
1
Optional puteti scrie pe el cu unt