Pregatit in iulie, de ziua sotului ( as minti sa spun ca-i facut special pentru Gabytza... :"> ) si postat de ziua "surioarei" mele , careia-i spun a n*-a oara : La Multi Ani, Gabytzule drag! >:D< :-*
Curatam merele de coaja si scoatem cotorul.
Batem un aluat de pandispan din 6 oua, adaugand pe rand, 8 linguri cu zahar, 4 linguri de ulei, 6 linguri cu faina si un praf de copt.
In tava tapetata cu hartie de copt asezam merele, unul langa celalalt. In scobitura din mijlocul fiecarui mar punem zahar, miez de nuca, scortisoara si un cubulet de unt.
Presaram zahar, scortisoara si bucati de miez de nuca si pe suprafata merelor, in toata tava. Dam merele la cuptor , pentru cca 25 minute, pana acestea incep sa se coaca putin , iar zaharul se caramelizeaza. ( Ne vom da seama dupa miros, cand sunt gata :x )
Scoatem tava, turnam compozitia de pandispan peste merele coapte, presaram restul de nuca pisata si dam la cuptor pentru inca 35-40 minute.
Cand blatul e copt, scoatem tava si lasam 10 minute sa se racoreasca blatul. Partea inferioara va fi insiropata cu siropul lasat de mere si zaharul caramel.
Facem separat un sirop de zahar caramelizat , apa si esenta de rom, cu care vom insiropa si partea superioara a blatului, apoi rasturnam blatul pe un platou .
Imbracam tortul in frisca si-l vom servi rece.