Tort Craciun 2025 - afine si mascarpone

de Constelatialeu in Torturi, 23 Dec 2025 | 109 vizualizari

 

Sa aveti parte de sarbatori cu sanatate si bucurii. Craciun Fericit !

 

INGREDIENTE

  • Blat cu alune de padure - diametru 18 cm
  • 4 oua M
  • 100 g zahar tos
  • 20 g pezmet de biscuiti
  • 25 g faina
  • 100 g alune de padure prajite si macinate
  • Crema cu afine si mascarpone
  • 250 g afine de cultura
  • 180 g zahar
  • 20 g amidon
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • Sirop
  • sirop de zmeura diluat cu apa
  • Frisca
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • Decor afine trase-n ciocolata
  • braduti de ciocolata
  • bombone colorate de diferite forme
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Craciun 2025 - afine si mascarpone:

Blat : Am folosit o forma rotunda cu diametrul de 18 cm, tapetata cu hartie de copt. Intr-un castron am pus albusurile cu un praf de sare si le-am mixat bine, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma, am adaugat galbenusurile si le-am incorporat cu miscari lente de jos in sus, la final am incorporat ingredientele uscate- faina, pezmet si alunele macinate- cu miscari lente de jos in sus. Am pus compozitia in forma tapetata cu hartie de copt, am preincalzit cuptorul la 180 grade si am copt cca 25-30 min, am facut testul cu scobitoarea. Am scos blatul din cuptor si l-am lasat sa se raceasca bine, apoi l-am sectionat in 4 parti aproximativ egale.

Crema cu afine si mascarpone : Intr-o cratita de inox am pus afinele scoase de la congelator, am adaugat zaharul si am pus pe foc, am amestecat continuu pana a inceput sa se formeze un sirop, am adaugat amidonul si am amestecat bine sa nu se formeze cocoloase. Am lasat sa fiarba 2-3 min, apoi am blenduit totul pana am obtinut un jeleu omogen. Am lasat sa se raceasca bine jeleul. Intr-un castron am mixat mascarponele cu frisca, apoi am incorporat jeleul de afine.

Sirop : Siropul de zmeura l-am diluat cu apa

Frisca : Smantana pentru frisca impreuna cu zaharul vanilat le-am mixat bine pana am obtinut o frisca ferma.

Decor : Am folosit ciocolata neagra Callebaut topita din care am format niste braduleti, pe care i-am ornat cu bomboane colorate. Am tras in cicolata si niste afine, le-am glazurat doar pe jumatate.

Asamblare : Am sectionat blatul in 4. Am asezat primul blat, l-am insiropat si am intins un strat de crema, al doilea blat insiropat si crema, al treilea blat insiropat si crema, la final am asezat ultimul blat insiropat si am intins un strat de crema doar in mijloc. Am inbracat retul tortului cu frisca si l-am decorat cu braduti, afine trase-n ciocolata si bombonele colorate.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Craciun 2025 - afine si mascarpone" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

351 puncte

vasimur

317 puncte

oanapl

230 puncte

mihaelar63

223 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]