Tarta cu gutui, crumble si fulgi de migdale

de simona72 in Prajituri, 16 Ian 2015 | 5977 vizualizari

 

Nu are nevoie de introducere....se face extrem de simplu si am inceput sa scot artileria din camara. Gutui puse la borcan asta toamna tocmai pentru astfel de deserturi...

 

INGREDIENTE

  • pentru aluat:
  • 100 gr unt rece
  • 1 praf de sare
  • 3 linguri zahar brun
  • 200 gr faina
  • 1 albus de ou
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • coaja rasa de la 1/2 portocala
  • zeama de la 1/2 portocala
  • pentru umplutura:
  • 1 borcan mare de gutui la borcan
  • 2-3 linguri lichior Amaretto
  • pentru crumble:
  • 60 gr unt
  • 60 gr faina
  • 2 linguri zahar brun
  • in plus: fulgi de migdale, 2-3 linguri lichior Amaretto, 2 linguri sirop de agave
Portii: 9
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tarta cu gutui, crumble si fulgi de migdale:

Pentru aluat: daca aveti un robot de bucatarie folositil cu incredere, nici nu va vine sa credeti ce usor si rapid se face cu ajutorul lui.

Se pune in bolul robotului faina si sarea. Se dau 2-3 pulsatii sa se amestece ingredientele, se adauga untul rece taiat cuburi,zaharul, razatura de portocala si albusul de ou. Se porneste robotul si in cateva secunde veti avea un aluat nisipos. Prin "ochiul" robotului se adauga bicarbonatul dizolvat in suc de portocale, iar dupa alte cateva secunde aluatul se leaga. Se pune in folie alimentara si se da la frigider pentru 30 minute sau mai mult, daca aveti timp.

Se intinde aluatul rece pe masa de lucru usor infainata, eu folosesc o planseta din silicon, pudrati aluatul cu faina si-l intindeti cu sucitorul intr-o foaie rotunda. Rulati foaia pe sucitor si o puneti intr-o forma rotunda de tarte pe care ati tapetat-o in prealabil cu ulei si faina. Se coace aluatul in orb pentru 10-15 minute.

Pentru crumble: se amesteca in cuva robotului faina cu untul rece taiat cuburi si zaharul. Se tine la frigider pentru 15 minute sau se da la congelator.

Se adauga peste blat umplutura de gutui, se stropeste cu putin lichior Amaretto. Se adauga peste umplutura bucati din aluatul de crumble, iar daca l-ati tinut la congelatur il treceti prin razatoarea cu gauri mari. Presarati deasupra cativa fulgi de migdale, stropiti cu putin lichior Amaretto si sirop de agave. Dati tarta la cuptorul incins la 170 grade pentru 30 minute. Se mai lasa alte 10 minute in cuptor cu usa intredeschisa. Lasati sa se raceasca complet, portionati si serviti.

Sa va fie de folos!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta cu gutui, crumble si fulgi de migdale" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Tarta Tatin cu gutui