Desert traditional portughez , se gaseste in majoriatea cafenelelor .
Desi inca nu le-am facut in casa, postez reteta fiindca le ador, in speranta ca intr-o zi le voi face.Daca nu eu , atunci poate se incumeta un bucataras :)
Asa ca pozele sunt de pe net ...
20 forme mici (aluminiu sau metal). Pentru aluat :
Pentru umplutura/crema:
Aluatul :
Se amesteca faina cu apa si sare pana cand se formeaza aluatul.
Untul (250 g ) se imparte in 3.
Pe masa de lucru presarata cu faina se intinde aluatul cu facaletul cat sa iasa un dreptunghi , care se unge cu 1 parte de unt.
Apoi se taie dreptunghiul cu cutit in 3 parti egale , care se pun una peste alta cu partea unsa in jos. Se repeta de inca 2 ori (se intinde din nou,se unge cu unt si se impatureste,), apoi se lasa la frigider aproximativ 20 min.
Se scoate din frigider , se intinde din nou de aceeasi dimensiune. Pe urma din latura de jos se ruleaza strans pana la capatul celeilalte laturi (ca un tub).
Din tubul format se taie 20 bucati (3-4 cm). Fiecare bucata se pune intr-o forma si se incepe sa se intinda aluatul pe forma,incepand de la mijloc, in asa fel incat doar fundul si lateralul formei sa fie cu aluat (mijlocul gol pentru umplutura).
Umplutura :
Gablenusurile se bat in bain-marie cu zaharul brun. Laptele se pune la fiert cu betisorul de scortisoara , coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie, se scoate betisorul si se lasa sa se raceasca. Apoi se amesteca faina de grau cu faina de porumb si se adauga in lapte, la fel si gablenusurile.
Cu aceasta crema , umplem formele pe care le introducem la cuptorul preincalzit la maxim.
Sunt gata cand deasupra crema si aluatul sunt putin arse.
Se presara zahar tos sau scortisoara si se servesc (calde sau reci).
Important! VIDEO :
http://www.youtube.com/watch?v=USeKSLon0n8&feature=related
1
Se poate folosi orice fel de zahar.
2
Pentru impaturit vezi VIDEO.
3
Untule e impartit in 3 parti, deci se intinde,se impatureste si se unge cu unt de 3 ori.