O combinatie de arome si gusturi memorabila...by Ruxy!
Ne pregatim ingredientele:
Tocam ceapa, dam pe razatoare gimbirul si usturoiul, spalam somonul si-l scurgem, punem zeama de lime intr-un pahar, radem lamaia, desfacem cutia de lapte de cocos si scoatem trei linguri, taiem cateva bucati( 3 sau 4) din ardeiul iute( eu nu l-am pus pe tot, nu imi place foarte iute)
Intr-o tigaie, punem uleiul de masline, untul, apoi ceapa, usturoiul, ardeiul iute, ghimbirul tocat. Lasam pe foc 3 sau 4 minute sa se inmoaie ceapa si adaugam pe rand restul ingredientelor, laptele de cocos, sosul de soia, praful de chili, busuoicul tocat, turmericul, coriandrul, coaja de lamaie, zeama de lime, sarea si piperul dupa gust. Punem si apa. La urma vom adauga ananasul dat pe razatoarea cu gauri mari. Nu tinem pe foc mai mult de 7 minute. Dam deoparte sosul si-l racim putin.
Din aceasta marinata vom opri jumatate pentru servit.
In jumatatea de marinata ramasa asezam pestele si-l vom lasa minim 15 minute.( Cu cat sta mai mult cu atat mai bine) insa il vom pune la frigider.
Vom aseza pestele in vasul in care il vom pune la cuptor si vom turna marinata deasupra. Punem cateva felii de lamaie si il introducem la cuptorul incins la 200 de grade pentru 45 de minute.
Orezul il vom fierbe intre timp, la o cana de orez vom pune doua cani si jumatate de apa.
Cand este fiert( eu il fierb mult sa iasa aproape ca un piure) fiecare poate face dupa gustul personal, punem intr-o tigaie uleiul de cocos, apoi adaugam orezul si laptele de cocos. Punem si fulgii de cocos, saram dupa gust si amestecam bine. In cinci sase minute vom avea un orez delicios. Daca doriti ca orezul sa fie galben adaugati o lingurita de turmeric.
Scoatem de la cuptor somonul si-l servim cu orez si marinata oprita. Savurati apoi din plin...e o bunatate pe care nu o veti uita prea curand :)