E gata....nu mai am teama de aluatul dospit...yesss...
Azi am facut gogosi simple si umplute cu dulceata de gutui,cu branza si finetti.
Au iesit superbune ,zice lumea.
Intr-o cana se pune drojdia pe care o frecam cu o lg.zahar si 3 ling.lapte caldut,presaram putina faina si o lasam sa creasca 15 min.
Cernem faina,facem o gaura la mijloc, punem maiaua,amestecam cu faina cat cuprinde dupa cere adaugam ouale batute bine cu putina sare,restul de zahar,zaharul vanillat,coaja rasa si amestecam bine adaugand cate putin lapte pana se incorporeaza tot,dupa care adaugam untul topit (da nu fierbinte).
Framantam bine si cu spor vreo 10-15 min,ii dam forma de bila, dupa care lasam aluatul in castronul acoperit intr-un loc cald, ferit de curenti(eu in tin in cuptorul de la aragaz)cam o ora.
Dupa ce a crescut(trebuie sa-si mareasca volumul de 2 ori,macar)infainam mainile(curate)il apasam sa scoatem aerul si il punem pe blatul infainat.Il intindem cu facaletul,cam juma de centrimetru grosime si decupam formele dorite si le mai lasam sa creasca 20-30 min,dupa care le prajim.
Daca le umplem cu gem,branza sau finetti,taiem niste forma rotunde mai mari,punem in mijloc 2 lg.de umplutura,indoim cercul si apasam f bine marginile ca sa nu se dezlipeasca la prajit.
Se pune intr-un tuci(sau cratita)ulei de-o palma,il lasam sa se incinga,dupa care prajim gogosile.
Cand le scoatem,se pun pe servetele absorbante,dupa care le tavalim prin zahar pudra sau tos.
Pofta buna!!!
1
laptele trebuie sa fie caldut,nu fierbinte
2
in bucatarie e bine sa fie cald ca sa creasca bine aluatul
3
daca va plac mai dulci gogosile, puteti sa puneti mai mult zahar in aluat,dar tineti cont de faptul ca la sfarsit le tavaliti prin zahar.
4
lg=lingurita
5
ling=lingura