Acum cateva saptamani ne-au sosit musafiri dragi in casa si am vrut sa-i primesc cu ceva bun si dulce. Am inceput sa navighez printre muuuultele retete de pe la noi si am facut o combinatie. Asta mi se trage de la mama, care cauta printre retete si facea o prajitura inspirandu-se de ici, de colo, combinand ingredientele pana iesea ceva nou, pe placul ei si al nostru, evident. Mi-au venit in minte ciocolata si zmeura, care se potrivesc tare bine, asa ca am facut un blat de cacao pe care l-am insiropat cu un sos de zmeura, o crema de mascarpone cu zmeura si o glazura de ciocolata. Prajitura a iesit exceptional de buna, dulce-racoroasa si a fost foarte apreciata, parol!
Am pregatit intai blatul de cacao:
Am separat albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le-am mixat impreuna cu zaharul, apoi am adaugat pe rand apa, uleiul, cacao si vinul Marsala (un vin mai licoros) pentru aroma.
Albusurile batute spuma le-am adaugat amestecand usor in compozitie, dupa care am incorporat lingura cu lingura faina si praful de copt.
Am turnat compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am lasat blatul la copt cam 25 minute, in cuptorul deja incins.
Intre timp am pregatit crema:
Intr-un bol am pus crema mascarpone, smantana si mierea de albine. Le-am mixat pana s-au omogenizat.
Zmeura, congelata fiind, am pus-o pe foc impreuna cu 50 ml apa, nu mai mult.
Am adaugat 2-3 linguri de zahar, voi puteti pune mai mult daca preferati o crema mai dulce. Mie mi-a placut asa dulce-acrisoara.
Cand zaharul s-a topit am pus deoparte jumatate din sosul de zmeura, la racit.
In jumatatea ramasa in vas am adaugat gelatina hidratata si am oprit focul. Am amestecat pentru a incorpora bine toata gelatina.
Crema Mascarpone am impartit-o in doua vase, in unul am lasat crema alba, iar in celalalt am adaugat sosul de zmeura cu gelatina. Am vrut sa am crema in doua nuante.
Am montat prajitura in tava in care am copt blatul.
Peste blat am turnat sosul de zmeura pus la racit mai devreme, pentru a-l insiropa, acoperind intreaga suprafata.
Am turnat apoi crema, in straturi alternative, alb si roz (cu zmeura).
Am lasat tava in frigider peste noapte pentru a se intari bine crema.
A doua zi am scos prajitura pe un platou si i-am taiat marginile.
Am trecut la prepararea glazurii de ciocolata:
Am pus smantana pe foc impreuna cu ciocolata rupta in bucati mici. Am preferat sa combin ciocolata dulce cu ciocolata amaruie, pentru ca glazura sa impace toate gusturile.
Am oprit focul inainte ca smantana sa ajunga la punctul de fierbere. Am amestecat pana s-a topit ciocolata, dupa care am glazurat prajitura.
Nu am folosit nici un posh, ci am luat cu lingura din crema de ciocolata si am desenat zigzag-uri peste crema mascarpone.
Am pus platoul cu prajitura in frigider pentru a se intari si glazura.
Va poftesc sa o incercati, e o prajitura delicioasa.
1
puteti strecura samburii din sosul de zmeura, daca nu va sunt pe plac.