Mucenici moldovenești - Pufoși și buni de nu te mai saturi mâncând

de Bucataras in Dulciuri, 28 Feb 2025 | 111 vizualizari

 

Mucenicii sunt un preparat tradițional românesc, asociat cu sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, prăznuită pe 9 martie. Deși la începuturi, se făceau din aluat simplu, de-a lungul timpului, rețeta a fost îmbunătățită, astfel încât îi poți prepara în diverse feluri.
Pentru acești Mucenici moldovenești - Pufoși și buni de nu te mai saturi mâncând, sunt necesare ingredientele următoare: făină, drojdie, lapte, unt, ouă, zahăr, ulei, miere, nucă.    

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Mucenici moldovenești - Pufoși și buni de nu te mai saturi mâncând:
  • 600 g făină de grâu
  • 7 gr drojdie uscata (instant)
  • 100 g zahăr
  • 2 ouă
  • 250 ml lapte
  • 100 g unt
  • 3 linguri ulei
  • coajă de portocală și lămâie
  • esență vanilie
  • sare
  • pentru uns:
  • 2 gălbenușuri de ou + 2 lg lapte
  • în plus:
  • miere și nucă măcinată
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici moldovenești - Pufoși și buni de nu te mai saturi mâncând:

Cum se prepara acesti Mucenici moldovenești - Pufoși și buni de nu te mai saturi mâncând:

Pune laptele la încălzit într-o crăticioară. Adaugă untul, esența de vanilie, coaja de portocală și de lămâie, zahărul și un praf de sare.

Lasă pe foc până când se topește untul, compoziția trebuie să fie călduță, nu fierbinte.

Într-un bol mare amestecă făina cu drojdia. Poți folosi un robot pentru frământare sau poți alege să frămânți cu mâna.

Peste făină adaugă compoziția lichidă și ouăle. Începe să framanti ușor, apoi mai energic până obții un aluat omogen. Încorporează uleiul, frământând în continuare. Aluatul obținut trebuie să fie omogen, dens și elastic. 

Acoperă bolul cu un prosop curat de bucătărie sau cu folie alimentară și lasă-l la dospit, într-un loc călduț.

După ce a crescut, scoate aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei. În funcție de cât de mari vrei să faci mucenicii, imparte aluatul în 8-10 bucăți egale. Rulează fiecare bucată într-un șnur lung și formează cifra 8. Așază mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt și mai lasă-i la dospit 20-30 de minute. Amestecă gălbenușurile cupuțin lapte și unge-i bine.

Coace mucenicii în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade C, timp de 25-30 de minute, până se rumenesc frumos.

După coacere scoate tava din cuptor. Unge mucenicii fierbinți cu miere și presară nucă măcinată.

Servește-i cu poftă, sunt foarte pufoși, aromați și plini de gust.

Încearcă și rețeta de Mucenici umpluți sau varianta de Mucenici muntenești.

Îți recomandăm să încerci și rețeta de Sfintisori de post.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenești - Pufoși și buni de nu te mai saturi mâncând" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2238 puncte

Panacris

1837 puncte

RODIMUR

1195 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Mucenici