Reteta de mucenici moldovenesti - Pufosi si buni

de laura_n in Dulciuri, 24 Feb 2025 | 78 vizualizari

 

Cand vine vremea mucenicilor, ai mei sunt cei mai incantati. Pufosi, aromati, insiropati, cu gustul acela de miere, nuca, portocala, o bunatate.
Pentru Reteta de mucenici moldovenesti - Pufosi si buni, am folosit urmatoarele ingrediente: faina, oua, drojdie, zahar, lapte, unt, nuca, mere, portocala.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Reteta de mucenici moldovenesti - Pufosi si buni:
  • 500 gr faina
  • un praf sare
  • 50 gr zahar
  • 2 oua de gaina
  • 200 ml lapte
  • 50 gr unt
  • 20 gr drojdie proaspata ( + 1 lgta zahar)
  • pt. insiropat:
  • 200 ml suc de portocale ( + 2 lg miere)
  • pt uns:
  • 2 galbenusuri de ou + 2-3 lg lapte
  • In plus:
  • 300 gr miere de albine
  • 400 gr miez de nuca (+ coaja rasa de portocale sau dupa gustul fiecaruia)
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Reteta de mucenici moldovenesti - Pufosi si buni:

Cum se prepara Reteta de mucenici moldovenesti - Pufosi si buni:

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Intr-un castronel, pune drojdia proaspata faramitata, o lgta zahar si putina apa calduta. Lasa deoparte pana se activeaza maiaua.

Separat intr-un vas, cerne faina. Adauga sarea intr-o margine si fa un locas in care pui pe rand: drojdia, ouale, zaharul si laptele. Framanta cu ajutorul unui robot sau cu mana pana se omogenizeaza aluatul.

Adauga apoi untul moale, taiat cubulete si continua sa framanti pana obtii un aluat dens, lucios si elastic. Acopera-l cu un prosop curat de bucatarie si lasa-l la dospit aproximativ o ora.

Dupa ce a dospit, scoate aluatul pe un blat de lemn, uns cu foarte putin ulei. Imparte aluatul in portii egale, in functie de cat de mari ii vrei.

Modeleaza fiecare bucata de aluat sub forma de snur lung, apoi rasuceste sub forma de cifra 8.

Asaza fiecare mucenic intr-o tava prevazuta cu hartie de copt, la distanta de 3-4 cm unul de altul. Acopera cu un prosop curat de bucatarie si mai lasa 20 minute la temperatura camerei.

Dupa a doua dospire, unge-i usor cu ou batut amestecat cu putin lapte. Coace mucenicii in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, coacere sus-jos, cu ventilatie, aproximativ 20 min, in functie de cuptor. Cand devin rumeni si miros frumos, este semn ca s-au copt.

Scoate tava din cuptor, lasa mucenicii putin la temperat.

Amesteca sucul de portocale cu mierea. Daca ai o miere mai groasa, poti incalzi putin sucul de portocale ca sa se topeasca usor.

Insiropeaza fiecare mucenic cu suc, apoi unge cu miere si presara nuca macinata, amestecata cu coaja rasa de portocala.

Sunt extrem de pufosi si aromati.

Incearca si reteta de Mucenici umpluti, foarte buni si gustosi sau varianta de Mucenici muntenesti.

Poate iti este de folos si reteta Mucenici moldovenesti de post, la fel de buni.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de mucenici moldovenesti - Pufosi si buni" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de mucenici moldovenesti - Pufosi si buni

de laura_n 7

la 11:51

Baclava de casă - Rețeta delicioasă pentru iubitorii deserturilor orientale

pe 21.02 la 14:01

Churros de casă – Rețeta simplă pentru un gust autentic spaniol

pe 21.02 la 13:05

Sos cheddar, ideal pentru nachos și alte gustări

pe 21.02 la 10:56

TOP
utilizatori

Panacris

2093 puncte

RODIMUR

1208 puncte

mirela0911

1000 puncte

Rocsi

493 puncte

UrsanMihaela

254 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Mucenici moldovenesti (Sfintisori)