Ne place mâncarea de mazăre și o prepar destul de des, dar încerc de fiecare dată să aduc ceva nou la ea, fie prin modul de preparare, fie prin ingredientele care o compun.
De data aceasta, am introdus dovlecelul ca ingredient de îngroșare și a rezultat o gustoasă mâncare de mazăre cu dovlecel și costiță afumată.
Costița afumată a fost introdusă la cererea băieților mei, dacă o preparam pentru mine, ar fi fost simplă, fără carne, însă afumătura, chiar dacă nu e așa de sănătoasă, îmbunătățește maxim gustul mâncărurilor.
Spălăm costița afumată în apă călduță, o porționăm și o prăjim în ulei încins, întorcând bucățile de pe o parte pe cealaltă, până se rumenesc frumos, apoi o transferăm în alt vas.
Scurgem uleiul în care s-a preparat costița printr-o sită și preparăm în el ceapa tocată solzișori, morcovii, rădăcina de pătrunjel și țelina, curățate și tocate în cubulețe.
Adăugăm și o ceașcă de apă să nu prăjim legumele și le lăsăm pe foc până se pătrund, apoi adăugăm peste ele mazărea congelată și completăm cu apă caldă, până sunt toate ingredientele acoperite.
Acoperim vasul și lăsăm mâncarea să fiarbă la foc mediu, aproximativ 30 de minute sau în funcție de cât de rapid se pătrunde mazărea.
Adăugăm apoi dovlecelul curățat și dat pe răzătoare, iar peste aproximativ 10 minute, adăugăm pasta de roșii.
Mai lăsăm mâncarea pe foc 10-15 minute, timp în care adăugăm condimentele, costița afumată și potrivim gustul cu sare.
Ardeiul tocat în cubulețe îl adăugăm tot în acest ultim interval, pentru a se păstra mai crocant în mâncare, cel puțin așa îl prefer eu.
De asemeni mai adăugăm mărarul tocat, usturoiul răzuit, iar pătrunjelul îl adăugăm după stingerea focului.
Această mâncarea de mazăre cu dovlecel și costiță afumată, este ușor dulceagă și ușor picantă, cu gusst bun, de afumătură de la costița de porc și o servim alături de murături.
Băieții mei o servesc și cu brânză telemea sărată. :)