Lușcoș ca-n Ardeal

de mihaelar63 in Supe/Ciorbe, 10 Dec 2013 | 10806 vizualizari

 

Ciorba aceasta de varza este pe placul sotului meu . Daca vreau sa ma pun bine cu el ,repede-repede pun de un lușcoș . Luscosul se face obligatoriu cu carne cu sorici , sau si mai bine cu ,, adidasi,, de porc daca ai , sa aiba si putin gust de afumatura in plus . Fiind o mancare de provenienta ungureasca musai trebuie si poprikă -boia rosie de ardei . La final zeama sa fie mai scazuta nu foarte multa .Bineinteles face parte din colectia , ciorbe rapide !!!

 

INGREDIENTE

  • 1 varza mica
  • 500 gr carne porc cu șoric
  • 200 gr slanina afumata
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 ardei rosu
  • 1 foaie dafin
  • 1 pahar bulion rosii
  • 1 lingura pasta ardei rosii
  • 1 lingurita paprika rosie iute
  • 2 linguri faina alba
  • 1 lingura cimbru, patrunjel si marar tocate
  • 100 ml ulei
  • sare
  • smantana, otet mere -optional
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Lușcoș ca-n Ardeal:

Portionati carnea si o puneti la prajit .

Spalati si curatati legumele din timp .

Taiati morcovul , ceapa si ardeiul cuburisi puneti peste carne la calit .

Adugati boiaua si pasta de ardei , amestecati si rapid turnati aprox.3 l apa .

Se pune varza taiata fideluta , mirodeniile (cimbru , marar , foi dafin ).

Sarati si puneti si slaninuta taiata feliute-acordeon .

Fierbeti 15 min. nu prea mult varza sa nu se inmoaie prea tare .

Amestecati bulionul cu faina alba si putina apa , turnati in oala cu ciorba .

Presarati patrunjel verde si lușcoșul este gata .

TIPS-URI

1

Optional se poate servi si smantana .

2

Daca se doreste a fi mai consistent la fierbere se pun si 2 linguri de orez .

3

Cine doreste mai acrisor gustul poate acri cu putin otet de mere .

Daca ti-a placut reteta noastra "Lușcoș ca-n Ardeal" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

estera12 1

16.12.2013, 11:57

Nu se prepara asa in ardeal este o reteta ungureasca nu se pune carne doar slanina

mihaelar63 1

16.12.2013, 14:00

Estera draga mi-ar face placere sa ne prezinti reteta ce se prepara la tine in familie Bineinteles ca bucataria ardeleneasca are multe retete ce provin din cea ungureasca spre deliciul papilelor gustative . Eu doar prezint cum prepar aceasta Luscos , si nu este doar o experienta reteta o stiu chiar de la bunicile mele . Bunica Irina - din Salaj, Horoatul-Crasnei si Bunica Ana din Cojocna -Cluj . Cateodata retetele difera de la casa la casa daramite de la zona la zona . Am scris si in prezentare ca este o mancare din bucataria ungureasca . Asa ca mi-as dori sa ne prezinti varianta ta . Si de ce nu, sa vii cu alte retete delicioase

diaconta 1

16.12.2013, 14:13

Estera,eu prepar luscosul la fel ca Mihaela.Cred ca fiecare e liber sa adapteze retetele propriului gust.Noi aici impartasim modul in care preparam noi anumite retete,nu suntem la vreun concurs ori examen unde trebuie sa respectam niste retete batute-n cuie.
In bucatarie trebuie sa cunosti niste reguli de baza,dar trebuie sa fii inventiv,altfel cum am evolua?
Asa cum spune Mihaela,asteptam cu interes retetele tale.
Ne bucuram ca esti alaturi de noi din 2010 dar nu ne-ai impartasit nici macar o reteta.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Supa de varza, cu carne