În general îmi place carnea macră, de aceea apreciez în mod deosebit rețetele care au la bază limbă de porc sau vită. E o carne fragedă, fibroasă dar care se topește în gură.
Fierb mereu limba în oala sub presiune și încerc să n-o condimentez prea mult. Stock-ul rămas îl răcesc bine de tot și-l pun în sticlă, la congelator. E cel mai bun când fac supe sau sosuri.
3 buc limbă de porc
2 buc foi de dafin
5-6 buc boabe de piper
1 buc ceapă
10 cm praz
1 buc morcov mic
50 g unt
1 conservă roșii cuburi
500 ml bulion
1 linguriță amidon de porumb
100 g măsline negre felii
1 linguriță zahăr brun sare/piper
Când cumpărați limbă, fie ea de vită sau porc, aceasta va fi destul de murdară așa că vă recomand să o spălați bine în apă rece pentru a îndepărta de pe ea sângele. Puteți chiar s-o lăsați 10 minute să stea în apă foarte rece. La fel fac și eu.
După ce am spălat-o bine, am pus-o la fiert în oala sub presiune împreună cu o foaie de dafin, sare și boabele de piper.
După ce s-a fiert, am curățat-o de ”pieliță” și am tăiat-o felii nu foarte groase.
Am tăiat ceapa și prazul julien iar morcovul l-am mărunțit neglijent. Le-am tras la tigaie în puțin unt, apoi am adăugat și feliile de carne. Am acoperit tigaia cu un capac și am lăsat-o pe foc mic aproximativ 2-3 minute.
După ce am înăbușit puțin carnea, am adăugat o foaie de dafin, sare, piper și roșiile cuburi. Am pus din nou capacul iar după 5 minute am adăugat și bulionul împreună cu măslinele. La final am presărat amidonul și o linguriță de zahăr brun pentru a diminua aciditatea roșiilor. Am lăsat să clocotească 2-3 minute amestecând continuu.
Abia am așteptat să încing un colțișor moale de pâine. :) Tare-mi place sosul acesta aromat.
Poftă bună!