Gomboti cu prune

de Valclaudia in Dulciuri, 31 Aug 2013 | 8434 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg cartofi (fierti in coaja)
  • 500 gr faina (sau mai mult, in functie de cartofi)
  • 3 oua
  • 3 linguri de ulei
  • putina sare
  • 5-6 linguri de zahar
  • cca 1 kg prune (mici)
  • 150 gr. zahar
  • 300 gr. pesmet
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gomboti cu prune:

Spalam prunele si le scoatem samburii.

Fierbem cartofii in coaja. Ii racim, apoi se trec prin masina de tocat carne.

Se amesteca apoi cu ouale, putina sare, 5-6 linguri de zahar, 3 linguri de ulei. La final adaugam faina. Este foarte posibil sa mai fie nevoie de faina, cantitatea nu se poate sti dinainte pentru ca difera in functie de tipul cartofilor. Unii sunt mai umezi si au nevoie de mai multa faina. Cei fainosi nu cer atata faina. In orice caz, aluatul trebuie sa fie usor elastic, cu tenta lipicioasa.

Aluatul rezultat se intinde pe masa infainata sul, apoi se imparte in portii mici, cat sa ajunga pentru a imbraca dupa aplatizarea in palmele infainate o pruna intreaga. Avem grija ca aluatul sa imbrace bine pruna, adica sa nu se desfaca in timpul fierberii sau al coptului.
Eu am folosit prune mici. Daca prunele sunt mari, vom folosi cate o jumatate de pruna pentru a umple 1 galusca.

Dupa ce am format toate galustele le fierbem in apa cu putina sare. Vor sta la fiert cca 5-7 minute. Cand se ridica la suprafata sunt fierte si le scaotem din apa cu o paleta. Le lasam foarte putin la scurs intr-o strecuratoare dar nu prea mult, ele trebuie tavalite cat sunt calde prin pesmet, altfel nu se mai lipeste de aluat pe toata suprafata, uniform.

Pesmetul se pune in tava, se da la cuptor la foc mic pana isi schimba culoarea si devine auriu. Prin acest pesmet se trec galustile, presaram zaharul si dam tava la copt pentru cca 30 minute.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

se pot servi atat calde cat si reci

Daca ti-a placut reteta noastra "Gomboti cu prune" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Galuste cu prune