Reteta v-am mai prezentat-o dar pentru ca se afla (doi intr-unul) in reteta cu mancarea de bame la categoria vita, am decis sa le despart pentru a gasi usor cei interesati doar de garnituri. Reteta este culeasa din bucataria araba direct de la sursa. Dupa aceeasi metoda se prepara orezul asociat mancarurilor chinezesti doar ca nu-i mai punem turmeric sau fidea.
In poza principala de prezentare am creat atmosfera araba cu vase achizitionate din excursia in Egipt :) .
1.Intr-o tigaie la foc moderat punem 1 lingura ulei si zdrobim 2-3 cuiburi de fidea la prajit pana devine cafenie. Amestecam neaparat continuu (si reducand focul) timp de cca 2 minute sau pana prinde uniform culoarea dorita.
2.Punem in steamer 1 cana orez spalat bine din mai multe ape si scurs cat de cat.
3.Rasturnam peste el fideaua, sare, 1/3 lingurita turmeric si apa rece 1+1/4 cana. Nu punem mai mult! Scopul este sa se faca in abur si sa nu se lipeasca bob de bob.
4.Se fierbe inchis etans cu capacul cca 15-20 minute timp in care nu se amesteca si nu se ridica capacul.
5.Dupa ce steamer-ul s-a oprit, se adauga 1 cub de unt.
6.La final se vantura cu miscari de jos in sus cu paleta ca sa se nu apuce sa se raceasca cu boabe lipite intre ele. Se acopera.
1
Orezul basmati nu trebuie sa-l mai alegem.
2
Nu puneti multa apa, trebuie sa se faca in abur.
3
Daca n-aveti steamer gatiti orezul intr-o cratita neaderenta neaparat, cu capac perfect etans, altfel nu se face la abur fara sa se prinda.
4
Turmericul coloreaza, nu modifica mai deloc gustul orezului.