Am făcut acest tortuleț în urmă cu mai mult de două săptămâni, din ceea ce mai aveam în casă: pișcoturi de șampanie, ciocolată, fructe, o cutie cu mascarpone, smântână și un rest de cremă patisieră de la alte dulciuri. Mi-a fost de folos crema patisieră, pentru că nu aveam decât o cutie de mascarpone, ceea ce era cam puțin pentru tortulețul pe care îl planificasem. Dacă aș fi avut mai multe pișcoturi, aș fi putut să fac un tort mai mare pentru că cele două creme erau suficiente (întotdeauna fac mai multă cremă ca să fiu sigură că ajunge).
Pentru crema patisieră se amestecă: zahărul tos, zahărul vanilinat, sarea, amidonul și gălbenușurile. Se adaugă treptat laptele. Se omogenizează compoziția și apoi se dă la foc mic, amestecându-se întruna, ca să nu se prindă de fundul vasului, până ce se îngroașă. Atunci se ia de pe foc și se lasă la răcit, amestecându-se din când în când, ca să nu se formeze crustă.
Între timp se face frișca, mixând smântâna rece cu zahărul pudră și cu cel vanilinat. Când frișca este bine legată, se adaugă puțin câte puțin în mascarpone și se amestecă pentru omogenizare, după care se dă la frigider.
Cât timp cremele stau la răcit, se face siropul din: apă, zahăr tos, zahăr vanilinat și cappuccino. Când siropul s-a răcit, se adaugă și esența de rom, după gust.
Se pregătesc fructele și ciocolata.
Pișcoturile se înmoaie o secundă în siropul răcit și se pune primul start, pe platou. Se acoperă stratul de pișcoturi cu un strat de cremă patisieră, se răzuiește ciocolată și se distribuie afinele.
Se continuă cu al doilea strat de pișcoturi însiropate, se pune un strat de cremă de mascarpone și se distribuie din nou afine și se răzuiește ciocolată.
Se pune al treilea strat de pișcoturi însiropate, se acoperă cu restul de cremă patisieră, se distribuie afine și se răzuiește ciocolată, după care se pune ultimul strat de pișcoturi însiropate, acoperite cu restul de cremă de mascarpone.
Se decorează tortulețul cu afine, ciocolată răzuită grosier, sferturi de căpșuni și frunze de mentă. Se dă la rece, până ce se termină.
1
Amestecați întruna în crema patisieră, ca să nu se prindă de fundul vasului, până ce se îngroașă.
2
Până ce se răcește, trebuie să amestecați din când în când crema patisieră, ca să nu se formeze crustă.
3
Faceți frișca din smântână naturală rece, iar când este gata, adăugați-o în mascarpone. Omogenizați crema de mascarpone și dați-o la frigider, până la montarea tortulețului.
4
Puteți face tortulețul și fără să însiropați pișcoturile.
5
Siropul poate fi făcut cu cafea naturală (ca la tiramisu).
6
Nu însiropați decât o secundă pișcoturile. Dacă le însiropați prea tare, s-ar putea ca tortulețul ”să cadă”. De aceea, pentru siguranță, puteți să-l faceți fără însiropare, pentru că pișcoturile sunt aerate, iar cele două creme le înmoaie suficient.