"Retete pascale"
Daca tot este sezonul fructelor, m-am gandit sa fac o prajitura cu crema acrisoara si ciocolata :)
Blatul am vrut sa fie marmorat si insiropat, deoarece noua ne plac deserturile usor umede :)
Am folosit fructe de padure si zmeura... in prajitura nu se vede diferenta dintre culori , probabil de la iaurt, dar conteaza gustul si aprecierea celor din jur!:x
Pentru Blat:
Separam ouale. Albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul pana devin lucioase, adaugam si galbenusurile unul cate unul si mixam pana le incorporam in compozitie.
Punem zaharul vanilat, esenta de vanilie si rom, dupa gust, amestecam putin, pe urma adaugam uleiul si laptele, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt.
Intr-o tava de dimensiunea 32-35cm pe care o tapetam cu hartie de copt turnam jumatate din cantitatea de compozitie obtinuta, iar cu cealalta jumatate o amestecam cu cacaoa si amestecam pana obtinem un aluat maro. Turnam peste blatul alb din tava si nivelam frumos.
Dam tava la cuptor pentru cca.30-35 minute sau facem testul cu scobitoarea.
Cand este gata, lasam blatul sa se raceasca complet.
Pentru crema de fructe de padure: Punem gelatina in apa rece 10 minute. Piureul (coulis-ul) de fructe il incalzim la microunda, atat cat sa suportam la deget, apoi adaugam gelatina, omogenizam si lasam sa se racoreasca. Intre timp mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma. In piureul de fructe caldut adaugam iaurtul grecesc si o lingura de frisca batuta (asta pentru a aduce piureul la o temperatura scazuta), apoi turnam totul peste frisca mixata si omogenizam.
Pentru crema de zmeura: Procedam la fel: Punem gelatina in apa rece 10 minute. Piureul (coulis-ul) de zmeura il incalzim la microunda, atat cat sa suportam la deget, apoi adaugam gelatina, omogenizam si lasam sa se racoreasca. Intre timp mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma. In piureul de fructe caldut adaugam iaurtul grecesc si o lingura de frisca batuta (asta pentru a aduce piureul la o temperatura scazuta), apoi turnam totul peste frisca mixata si omogenizam.
Asamblare:
In tava in care am copt blatul, am pus folie de acetat de jur- imprejur, am preferat sa insiropez blatul deoarece nu este un aluat umed, noua ne place insiropat, dar merge si fara :)
Peste blatul insiropat am turnat primul mousse, am dat prajitura la frigider si m-am ocupat de a doua. Dupa ce este gata si mousse-ul al -2-lea il tunam peste prima crema (deja inchegata) si dam din nou la frigider 1 ora.
Apoi ii pregatim o glazura din ciocolata cu frisca lichida, pe baie de aburi, iar cand ajunge la consistenta dorita, o lasam sa se racoreasca, apoi o turnam peste prajitura.
Portionam prajitura dupa preferinte si o decoram dupa imaginatie, in cazul meu o zmeura pentru fiecare bucata :)) Sper sa va inspire!!!