Pentru această prăjitură am combinat gustul macului, dintr-un blat pufos, cu acela al cremei de lămâie, fin și dulce-acrișor. Rezultatul a fost excelent: o prăjitură delicioasă, cu un gust foarte plăcut.
Dintre cele două rețete de cremă de lămâie pe care le folosesc de obicei (cu lapte, sau cu ouă) am preferat-o pe aceea cu lapte, pentru că iese mai fină și mai plăcut onctuoasă. Oricum, erau suficiente ouă în blat...
Pentru blat am folosit o tavă cu dimensiunile de 22/30 cm.
În timpul de preparare nu am inclus perioada în care crema a stat la frigider.
Mai întâi se face crema de lămâie, pentru a avea timp suficient să stea la frigider. Pentru aceasta se amestecă zahărul tos cu amidonul alimentar și vanilia, se adaugă laptele puțin câte puțin, iar compoziția rezultată se dă la bain-marie și se amestecă întruna, până ce se îngroașă și devine ca o smântână groasă.
După ce s-a răcit compoziția, se ia de pe foc, și se lasă să se răcească, amestecând în ea din când în când, ca să nu prindă crustă deasupra. Când compoziția s-a răcit, se adaugă coaja răzuită de lămâie și se mixează cu untul, până ce devine spumoasă. Se adaugă și zeama de la o lămâie și se mixează pentru omogenizare, după care se dă crema la frigider, pentru 1-2 ore, ca să se întărească.
Pentru blat, mai întâi se separă albușurile de gălbenușuri. Se mixează albușurile cu un praf de sare, până ce încep să crească, după care se încorporează treptat:zahărul, vanilia, gălbenușurile, făina amestecată cu praful de copt și la urmă cele trei linguri de mac.
Se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu unt și presărată cu făină, după care se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, și când blatul a crescut frumos și s-a rumenit, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.
Pentru sirop se fierbe puțin zahărul cu apa, iar când se răcește se adaugă esența de lămâie.
Când blatul s-a răcit, se taie în două foi egale și se însiropează foaia de la bază. Se unge foaia cu o jumătate din cantitatea de cremă. Se însiropează și foaia a doua, pe partea care va fi suprapusă peste cremă. Se unge și cea de a doua foaie cu restul de cremă și prăjitura se dă la frigider pentru câteva ore.
După câteva ore, se scoate prăjitura din frigider, se porționează și se ornează după preferință (eventual cu sferturi de felii de lămâie).
Se ține la frigider până ce se epuizează.
1
Pentru ca blatul să crească frumos, separați bine albușurile de gălbenușuri, înainte de mixare.
2
Pentru ca blatul ”să nu cadă”, lăsați-l să se răcească în cuptorul oprit, cu ușa deschisă.
3
Nu scoateți blatul din forma de copt, decât după ce s-a răcit.
4
Pentru cremă, amestecați întruna compoziția pusă la bain-marie, ca să nu se prindă de fundul cratiței și să nu se formeze cocoloașe.
5
Amestecați din când în când în compoziția luată de la bain-marie, ca să nu se formeze crustă deasupra și să rămână fină.
6
Nu adăugați untul în compoziție, decât după ce s-a răcit complet. În caz contrar, crema nu se va mai întări, oricât de mult o veți ține la frigider.
7
Crema trebuie să stea 1-2 ore la frigider, ca să se întărească, înainte de a fi unsă pe blat.
8
Tăiați blatul numai după ce s-a răcit complet.
9
Esențele se adaugă în sirop abia după ce acesta s-a răcit complet.
10
Țineți prăjitura la frigider, până ce se termină.