Desert prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de rodie

de RODIMUR in Prajituri, 15 Feb 2021 | 2826 vizualizari

 

Trebuia să fac ceva dulce pentru sfârșitul de săptămână, așa că am folosit ce aveam în casă; ouă, zahăr, făină, smântână, mascarpone, ciocolată, două rodii care dădeau semne de uscare și vreo 75-100 de grame de nuci rumenite și mărunțite... Am făcut așadar destul de repede o prăjitură delicioasă, cu gust dulce acrișor (de la rodie și lămâie) și am însiropat blatul, așa cum mi-am promis în urmă cu ceva timp, pentru că așa mi se pare mult mai bine.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 6 ouă
  • 150 grame de zahăr tos
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare extrafină
  • 150 grame de zahăr
  • coajă răzuită de lămâie
  • 75-100 grame de nuci rumenite și mărunțite
  • 1 borcan de gem
  • Pentru cremă:
  • 250 grame de mascarpone
  • Pentru frișcă:
  • 250 ml de smântână
  • 1 praf de sare extrafină
  • 100 grame de zahăr pudră
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • Pentru jeleu:
  • 200 ml de suc de rodie
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • 1 lingură de zahăr tos
  • Pentru sirop:
  • 4 linguri de zahăr tos
  • 150 ml de apă
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • Pentru decor:
  • 50 grame de ciocolată neagră
  • 1 lingură de ulei de alune de pădure
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de rodie:

Pentru blat, se separă cu atenție albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi cu un praf de sare, până ce încep să ia volum. Atunci se adaugă zahărul vanilinat și cel tos, puțin câte puțin, mixând întruna. 

Se adaugă apoi, gălbenușurile și coaja răzuită de lămâie, continuând mixarea. La urmă se încorporează făina și nuca rumenită și mărunțită, amestecând ușor, pentru a nu pierde din volum, cu ajutorul unei furculițe.

Se toarnă compoziția în tava în care în prealabil s-a pus hârtie de copt și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce se rumenește frumos (Se poate verifica dacă este gata, cu o scobitoare).

În timp ce blatul se coace în cuptor, se face siropul (puțin legat) din apă și zahăr, se dă la răcit și apoi se adaugă în el zeama de lămâie.

Pentru cremă se prepară mai întâi frișca. Se mixează smântâna rece cu un praf de sare extrafină, după care se adaugă zahărul vanilinat și cel tos, treptat, mixând mereu, până ce rezultă o frișcă bine legată. 

Se mixează 1 minut mascarponele, după care se încorporează în el frișca preparată anterior. Când crema este gata se dă la frigider, până ce blatul va fi pregătit.

Când blatul este copt, se scoate din cuptor și se lasă la răcit, după care se taie la orizontală, în două foi. 

Se însiropează foaia de blat de la baza prăjiturii, se unge uniform cu gem, după care se întinde o jumătate din cantitatea de cremă de mascarpone. Se însiropează și cealaltă foaie de blat, pe partea care se suprapune peste crema de mascarpone și apoi se unge cu restul de cremă.

Se storc semințele de rodie, se filtrează sucul și se adaugă zahărul și amidonul. Se amestecă ingredientele și se dă crăticioara la foc mic, amestecând întruna, până ce jeleul începe să se îngroașe. Atunci se ia crăticioara de pe foc, se mai lasă să se răcorească 2-3 minute, amestecând mereu în el, după care se toarnă în strat uniform, peste prăjitură.

Se lasă prăjitura să se răcească, după care se îndepărtează marginile, se porționează și se decorează cu 50 grame de ciocolată topită la bain-marie cu o lingură de ulei de alune de pădure (sau de floarea soarelui).

TIPS-URI

1

Ouăle pentru blat trebuie să fie la temperatura camerei.

2

Pentru ca blatul să crească frumos, separați cu grijă albușurile de gălbenușuri.

3

Dacă mixați întruna compoziția pentru blat, nu va fi nevoie să adăugați praf de copt.

4

Puteți face blatul fără nuci, dacă nu aveți la îndemână.

5

Dacă folosiți nuci, după ce le rumeniți, încercați să îndepărtați pielițele, care sunt amare și pot schimba gustul prăjiturii.

6

Pentru frișcă, smântâna trebuie să fie rece.

7

Nu mixați smântâna mai mult timp decât este cazul, ca să nu se transforme în unt dulce.

8

Adăugați zeama de lămâie în sirop, abia după ce s-a răcit.

9

Blatul se taie numai după ce s-a răcit de tot.

10

Puteți lăsa blatul neînsiropat, dar va trebui să stea câteva ore ca să se pătrundă, după ce-l veți umple cu cremă și apoi, prăjiturile sunt mult mai bune dacă sunt însiropate.

11

Nu preparați jeleul decât după ce ați umplut foile de blat.

12

Decorați cu ciocolată topită la bain-marie, numai după ce jeleul s-a întărit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de rodie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

Rocsi 1

15.02.2021, 20:45

Mi-ar placea sa o degust! Cred ca ii da un gust tare fain jeleul de rodie!

oanapl 1

16.02.2021, 20:08

Delicioasă!

dantes 1

17.02.2021, 11:15

Delicioasa!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu foi cu nuca si crema de vanilie cu mascarpone