Desert prajitura cu blat din albusuri si crema de portocale

de RODIMUR in Prajituri, 18 Noi 2019 | 6407 vizualizari

 

De la maioneze, sau de la unele creme se tot adună albușuri pe care le folosesc pentru blaturi rapide, pufoase și economice. De această dată am folosit blatul excelent care mi-a ieșit din 10 albușuri, la o prăjitură cu o cremă cu aromă de portocale. A fost ultima prăjitură dinainte de acest Post al Crăciunului. ”A fost” este un fel de a zice, pentru că mai avem și acum în frigider încă 8 prăjiturele cremoase și aromate.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 10 albușuri
  • 1 praf de sare
  • 10 linguri de zahăr tos
  • 1 praf de copt
  • coaja de la o limetă (lămâie)
  • 1 plic de vanilie
  • 10 linguri de făină albă
  • Pentru sirop:
  • 100 ml de apă
  • 3 linguri de zahăr tos
  • 2-3 linguri de zeamă de portocale
  • Pentru cremă:
  • 3 gălbenușuri
  • 400 ml de lapte
  • 4 linguri de amidon alimentar
  • 150 grame de zahăr
  • coaja răzuită de la 2 portocale
  • 1 plic de gelatină
  • zeama de la 2 portocale (100-150 ml)
  • Pentru frișcă:
  • 300 ml de smântână grasă
  • 3 linguri de zahăr tos
  • 1 plic de vanilie
  • Pentru decor:
  • 1 portocală
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu blat din albusuri si crema de portocale:

Mai întâi se face blatul. Se mixează albușurile cu un praf de sare și când acestea cresc în volum, se adaugă zahărul turnat puțin câte puțin, vanilia, coaja de limetă, iar când compoziția este bine legată, se adaugă, ”în ploaie” făina amestecată cu praful de copt.

Se toarnă compoziția în tava prevăzută cu hârtie de copt și unsă cu unt, sau ulei de floarea soarelui. Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce blatul crește și se rumenește frumos. Atunci se scoate tava din cuptor și când blatul se răcorește puțin se scoate, cu tot cu hârtia de copt și se lasă să se răcească definitiv, după care se taie, la orizontală în două foi.

Cât timp blatul stă la cuptor, se face crema. Pentru aceasta se amestecă ingredientele solide (zahărul tos și amidonul). Se adaugă cele 3 gălbenușuri și apoi laptele, puțin câte puțin. Când compoziția este omogenă, se dă cratița la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Atunci se ia de pe foc și se lasă să se răcorească, amestecând în ea din când în când, ca să nu se formeze pojghiță.

Se razuiește coaja de la două portocale, se adaugă în crema care s-a mai răcorit puțin și se amestecă pentru omogenizare.

Se toarnă zeama de portocale (100-150 ml) peste gelatină și cât aceasta se hidratează, se face frișca, mixând smântâna cu zahărul tos și vanilia. Când frișca este gata, se dă la frigider, până ce se răcorește crema.

Când crema s-a răcorit, se adaugă gelatina hidratată și se mixează până la încorporarea ei. Se adaugă apoi frișca și după mixare și omogenizare, crema este gata pregătită pentru definitivarea prăjiturii.

Se face siropul și când este bine legat se dă la răcit și se adaugă apoi zeama de portocale.

Se însiropează foaia de blat care va sta la baza prăjiturii, se unge uniform cu jumătate din cantitatea de cremă, se acoperă cu cealaltă foaie de blat, însiropată pe partea care se suprapune peste cremă. Cu restul de cremă se unge uniform cea de-a doua foaie de blat.

Se dă prăjitura la rece pentru 5-6 ore, se decupează marginile și se porționează.

Se taie portocala pentru decor și se decorează prăjiturile. Se ține la frigider până ce se termină.

TIPS-URI

1

Dacă aveți albușurile la congelator, trebuie să le scoateți din timp, ca să se decongeleze total.

2

Nu adăugați zahăr în albușuri, decât după ce acestea au început să crească în volum.

3

Nu tăiați blatul decât după ce s-a răcit complet.

4

Pentru sirop, nu adăugați zeama de portocale, decât după ce acesta s-a răcit.

5

Pentru cremă, amestecați mai întâi ingredientele solide.

6

Puteți folosi coajă răzuită de lămâie, nu neapărat de limetă, pentru a aroma blatul.

7

Faceți crema la foc mic (eventual la bain-marie) și amestecați întruna, ca să nu se formeze cocoloașe.

8

După ce crema s-a îngroșat, amestecați din când în când în ea, ca să nu se formeze pojghiță.

9

Nu adăugați gelatina hidratată în cremă, decât după ce aceasta s-a mai răcorit, ca să nu-și piardă eficiența.

10

Puneți vasul cu frișcă la frigider, odată ce ați preparat-o, până ce se răcește crema.

11

Adăugați frișca în cremă, după ce aceasta s-a răcit complet.

12

Puteți lăsa blatul neînsiropat, dar astfel, prăjitura va fi mai moale, mai aromată și mai ușor de porționat.

13

Țineți prăjitura la frigider, până la terminare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu blat din albusuri si crema de portocale" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert placinta cu branza si stafide