Nu a ieșit el foarte pufos, dar a ieșit tare gustos și aromat, acest cozonac de post cu suc de portocale și glazură de cacao.
M-am gândit să-l glazurez pentru că arăta urât așa chel, neuns cu nimic, parcă n-avea luciu.
Mergea să presar și ceva nucă, dar am pus destulă la interior și la cât este de scumpă la momentul actual, am renunțat la ea.
Aducem ingredientele la temperatura camerei, în special făina. Cernem făina într-un vas și îi facem o adâncitură la mijloc, unde punem drojdia plus o lingură de zahăr. Încălzim sucul de portocale și turnăm puțin peste drojdie. Amestecăm drojdia cu zahărul și sucul cald până se omogenizează toate, acoperim vasul și îl lăsăm la loc cald pentru 8-10 minute, până când drojdia se activează. Încălzim și uleiul să ajungă la temperatura sucului, iar în suc, dizolvăm restul de zahăr și pe cel vanilat. Când drojdia este activată, adică s-a dublat volumul amestecului rezultat, începem să turnăm sucul de portocale, alternativ cu uleiul. Amestecăm intens, adunând făina de pe margini, în timp ce turnăm lichidele. Presărăm și puțină sare și frământăm un aluat ferm și nelipicios. Îl lăsăm la dospit, la loc cald și acoperit cu câteva prosoape de bucătărie, până își dublează volumul. Amestecăm cacaua cu zahărul și apa și le fierbem la bain marie, amestecând continuu până se topește zahărul și se omogenizează compoziția. Va fi ca o ciocolată, mai fluidă. La final, adăugăm și esența. O lăsăm să se tempereze ușor, înainte de a o folosi la umplutură. Împărțim aluatul și îl întindem în două foi de 1 cm grosime, cu aproximație. Ungem aluatul cu glazură și presărăm nucă tăiată grosier. Rulăm foile de aluat și transferăm rulourile în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Le acoperim cu ștergare și le lăsăm din nou la loc cald, până își dublează volumul, 35-40 de minute, până la o oră, chiar. Între timp, preîncălzim cuptorul la 160 de grade. Coacem, apoi cozonacii, la 160 de grade, până se rumenesc bine la suprafață. Testul cozonacului copt se va face cam cu 5-10 minute înainte de stingerea focului. Adică, se scoate tava din cuptor și trebuie să fie cu mult mai ușoară decât cu aluatul necopt și bineînțeles, cozonacul foarte rumenit la suprafață și pe laterale. Cam 40-45 de minute durează coacerea cozonacului. Cozonacul se lasă să se tempereze pentru 10-15 minute, apoi se poate glazura cu restul de glazură. Se lasă să se răcească bine și să se întărească glazura, apoi se poate porționa.