Aceasta reteta am incercat-o pentru prima data si chiar a iesit foarte buna. Am primit un borcam cu nutella din Germania si am inceput sa mananc cu lingura din el, pt ca I LOVE NUTELLA, mi-a mai ramas 300g din 800 :D asa ca m-am hotarat sa fac acest cozonac.
Se face maiaua din drojdie cu laptele caldut 100 ml si faina, se amesteca , se obtine un aluat moale si se lasa la dospit 15 min.
Se pune faina intr-un bol, se adauga maiaua si untul la temp camerei, zaharul si 2 galbenusuri, sarea, esenta de vanilie si se amesteca la masina si se adauga laptele putin cate putin. Totul se amesteca apoi pt 5-10 minute pana devine un aluat moale si nelipicios si se lasa la dospit 1 ora pana isi dubleaza volumul.
Aluatul se pune pe blatul de lucru si se taie in 2 bucati egale, apoi fiecare bucata in doua, obtinem 4 bucati.
Prima bucata se intinde o foaie in forma rotunda, se pune o farfurie, sau un disc de la forma de tort, si se taie in jurul formei, aluatul se pune pe o tava tapetata cu hartie de copt, se adauga nutella pe foaie, la fel se face si cu celelalte bucati, doar ca pe ultima foaie nu mai punem nutella.
In mijlocul aluatului se pune un pahar, apoi se taie cozonacul in sfarturi, fiecare sfert se taie in jumatate, iar fiecare felie se taie in jumatate, se obtin 16 buc.
Se iau doua fasii, se rasucesc de doua ori, la fel cu fiecare felie, se iau capetele se apropie si se lipesc intre ele pt a obtine o petala, se lasa la crescut pt inca 15 min.
Se unge cu un galbenus de ou, iar apoi se pune in cuptorul preincalzit la 175 grade C pt 30 min.
Cu restul aluatului ce mi-a ramas, cele taiate, am facut niste trandafiri