Pentru ca se apropie o sarbatoare importanta, va propun o reteta delicoasa de cozonac ;)
Reteta imbina o parte din sfaturile mamei mele, dar si tehnica pe care am preluat-o de la Laura si care m-a determinat sa-l fac.
Incepem cu maiaua. Laptele caldut (nu fierbinte) se amesteca cu faina si drojdia maruntita. Se lasa la dospit intr-un loc caldut si ferit de curentii de aer. Cuptorul incalzit foarte putin este cel mai potrivit loc, pot sa confirm! Se lasa in jur de 45 de minute, eu am lasat-o doar o jumatate de ora pentru ca ma grabeam, si a fost bine si asa :)
Pentru aluat vom avea ceva mai mult de munca. Cernem faina intr-un castron, si facem o adancitura.
Galbenusurile le batem putin cu oul intreg, adaugam smantana, zaharul , mierea si omogenizam. Laptele il incalzim putin. In adancitura facuta in faina punem maia, apoi amestecul cu galbenusuri si laptele. Incepem sa framantam aluatul pana obtinem o compozitie cat de cat omogena. Adaugam sarea si mai framantam pana se omogenizeaza bine. La sfarsit adaugam uleiul si mai framantam putin pana obtinem un aluat elastic, care nu se lipeste de maini. Daca aluatul este prea lipicios se mai adauga cate o lingura de faina.
Operatiunea de framantare nu este usoara, iar pentru a obtine un aluat bun este bine sa se framante cat mai mult. Eu am rezistat eroic o jumatate de ora, si a iesit un aluat extrem de elastic si usor de lucrat, dar cine vrea poate sa-l framante si mai mult :D Acoperim aluatul cu folie de plastic sau cu un prosop curat de bucatarie, si il lasam la dospit pentru o ora, la loc caldut, adica din nou la cuptor in cazul meu.
Un alt aspect important pentru un aluat reusit este ca ingredientele sa fie la temperatura camerei, deci scoase din frigider cu aproximativ 2 ore inainte de folosire.
In timp ce aluatul dospeste ne ocupam de umplutura, partea cea mai buna a cozonacului pentru mine :P
Nuca macinata se amesteca cu zaharul si cacaoa. Laptele impreuna cu mierea se incalzesc la foc mic, se amesteca bine pana se dizolva mierea, apoi se pune treptat peste nuca si se amesteca incontinuu. La sfarsit se pune esenta de rom, si din nou amestecam bine pana se omogenizeaza aromele. Compozitia nu trebuie sa fie lichida, ci bine legata.
Dupa o ora, aluatul se pune pe masa de lucru presarata cu faina, se framanta putin pentru a se scoate aerul, atat doar, iar apoi se imparte in patru. Fiecare bucata se intinde bine si se unge cu 1/4 din crema.
Bucatile de aluat se ruleaza strans, si se impletesc doua cate doua, unindu-se bine la capete.
Se pregatesc doua tavi de cozonac, se ung cu ulei sau se tapeteaza cu hartie de copt, si se pun cozonacii in ele cu delicatete. Se aranjeaza cat mai frumos posibil :P
Se ung cu albus batut si se mai lasa la dospit inca o ora, pana ce cozonacul depaseste putin marginea tavii
Cuptorul se incalzeste bine la 190 grade. Dupa ce cozonacii au terminat de crescut, iar cuptorul este cald, se introduc la cuptor. Dupa 10 minute micsorati temperatura la 180 de grade si mai lasati cozonacii 30-35 de minute, pana sunt rumeniti frumos.
Se lasa 10 minute in tava, sa se racoreasca putin, apoi se scot pe gratar, iar voi va trebui sa aveti rabdare sa se raceasca complet pentru a putea gusta din minunatia asta :P Cu cat asteptarea e mai lunga, cu atat mai mare e placerea! :)
Tot familionul a fost incantat de isprava mea, si acum fiindca se apropie o sarbatoare importanta, cu siguranta va trebui sa repet aceasta minunatie.
Daca nu ma credeti ca sunt deliciosi, poate va conving pozele :P
Enjoy!