Aceasta reteta o am de la bunica si numai asa se fac cozonacii in familia mea, cu nuca sau cu mac. Pe site am vazut ca se numeste altfel dar eu asa l-am mostenit.
Se pune drojdia cu 100ml lapte cald si cu 2 linguri faina, se amesteca bine si se lasa la dospit.
Zaharul se amesteca cu galbenusurile, se freaca spuma si se adauga laptele caldut, putin cate putin.
Se incorporeaza apoi maiaua, sarea, coaja de lamaie si faina.
Se framanta bine pana se desprinde de vas apoi se adauga untura topita.
Se framanta din nou pana cand se incorporeaza toata grasimea.
Se presara cu faina vasul si aluatul si se lasa la crescut la caldura pana isi dubleaza volumul. (cel putin)
Se pune zaharul cu zaharul vanilat intr-un ibric cu apa cat sa il acopere si se pune la foc mic pana se topeste tot zaharul.
Se ia de pe foc, se adauga romul si se toarna peste nuca macinata in prealabil, se amesteca bine si se lasa la racit.
Se bat albusurile spuma tare si se amesteca cu nuca usor prin rasturnare cu lingura.
Cand aluatul este crescut se imparte in 4 (din aceste ingrediente ies 4 cozonaci cu nuca).
Se intinde o foaie subtire din aluat, se pune 1/4 din nuca pe toata suprafata si se ruleaza.
Se aseaza in tava in care s-a pus hartie de copt si se mai lasa la crescut 15-20 minute.
Se introduce in cuptorul preancalzit la foc mediu pentru 30-40 minute.
Se scot, se ung cu ou, se presara cu zahar tos si se mai introduc in cuptor inca 20-30 minute.
Se scot din cuptor se lasa la racit 10 minute, se scot din tava si se lasa la racit acoperiti ci prosop.
Eu am facut si cozonac cu rahat si unul din ramasite cu putina nuca, stafide si ciocolata rasa. Au iesit foarte buni.
Pofta Buna!