Shortbread sunt biscuiti scotieni clasici facuti dintr-o parte zahar, doua parti unt si trei parti faina. La reteta de baza se pot adauga diferite condimente, fructe uscate sau ciocolata, nascandu-se altfel o multitudine de tipuri de biscuiti. Traditional, shortbreads erau considerati biscuiti scumpi si erau, in general, asociati sarbatorilor de genul Craciunului sau Anului Nou (Hogmanay).
Se amesteca zaharul cu untul si separat faina alba cu cea de porumb. Se inglobeaza amestecul de faina in untul frecat cu sare, fara sa se amestece prea mult. Aluatul rezultat este moale, untos si parfumat. Se intinde intre doua foi pentru copt si se coace la 160°C pentru 45 de minute (in cuptorul meu electric, lent, cu ventilatie). Dupa ce i-am scos din cuptor, i-am taiat in patratele, apoi i-am lasat sa se raceasca peste noapte.
1
Sunt mai buni serviti a doua zi
2
Se pastreaza intr-o cutie bine inchisa
3
Biscuiti se pot taia in dreptunghiuri, patrate, cercuri inainte sau dupa coacere.
4
Pentru un plus de aroma, se adauga o lingurita de ghimbir sau bucatele mici de fructe uscate sau pepite de ciocolata sau cacao.