Zacusca de vinete

de Ina in Zacusca, 31 Aug 2014 | 18043 vizualizari

 

Pentru ca este prima data cand fac zacusca, sursa mea de inspiratie a fost reteta postata de Merisor, careia-i multumesc din suflet! Bineinteles ca nu am urmat reteta intru totul, dar mi-a fost de mare ajutor si ma declar extrem de multumita de rezultat! Nu exagerez daca spun ca este cea mai buna zacusca pe care am mancat-o pana acum! Totul este perfect: consistenta, culoarea, gustul, mirosul. Cu siguranta la reusita mea a ajutat foarte mult si calitatea legumelor. Sau... sa fie norocul incepatorului? 

 

INGREDIENTE

  • 2,5 kg vinete (coapte, curatate si scurse)
  • 2,5 kg ardei capia - de preferat rosu (copti, curatati si scursi)
  • 2 kg ceapa
  • 800 g pasta de tomate 
  • 500 g ciuperci conservate
  • 1 litru ulei
  • piper macinat
  • cimbru
  • 3-4 foi de dafin
  • sare
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca de vinete:

Vinetele si ardeii se coc, apoi se curata (vinetele de coaja, ardeii de coaja si de seminte) si se pun la scurs, pe un gratar. Abia acum le cantarim pentru zacusca.

Ceapa se curata de foile uscate, se spala si se toaca solzisori (eu am folosit robotul). 

Punem intr-o oala incapatoare litrul de ulei, ceapa tocata si doua linguri de sare, amestecam totul si calim ceapa la foc mic, pana devine translucida. Scurgem ciupercile, le tocam marunt si le adaugam peste ceapa, calind totul inca 5 minute. Amestecam din cand in cand cu o paleta de lemn, pentru prajire uniforma si pentru a evita lipirea de peretii vasului.

Vinetele si ardeiul capia scurse le maruntim (eu am folosit robotul, intrucat imi place ca ardeiul sa se simta in zacusca, nu sa fie  bullion) si le punem peste ceapa si ciupercile calite, amestecand bine pentru omogenizare. Presaram piper si cimbru dupa gust, adaugam si 3-4 frunze de dafin si din acest moment fierbem (mai degraba prajim) totul 2 ore la foc mic, fara a uita sa amestecam compozitia din cand in cand (dar destul de des) pentru a nu se lipi.  

Pe toata perioada prepararii focul trebuie sa fie mic .

Cand uleiul incepe sa se ridice la suprafata adaugam pasta de tomate, omogenizam si mai fierbem totul inca vreo 30 minute, la foc mic. Gustam si completam gustul de sare si piper, daca este cazul. 

Asezam borcanele goale, spalate si uscate, in tava aragazului pe care o introducem in cuptorul incalzit pentru 5-10 minute. In acest fel borcanele vor fi sterilizate si nici nu se vor sparge cand vom turna zacusca fierbinte.

Scoatem tava cu grija si umplem borcanele cu zacusca. Intrucat uleiul se ridica la suprafata, amestecam din cand in cand in oala, pentru omogenizare. Punem capacele, tinute 1-2 minute in apa clocotita, apoi introducem iar tava in cuptor , la foc mic, pentru 5-10 minute, dupa care stingem focul si lasam tava cu borcanele in cuptorul inchis,  pana a doua zi.

Peste iarna se pastreaza la temperatura constanta, ferite de caldura si umezeala (in camara, beci).

P.S. Costel a simtit pe pielea lui cat de greu este sa faci zacusca :))))

TIPS-URI

1

Numarul de portii se refera la numarul de borcane de 400 g fiecare.

2

Gustul legumelor este mult mai bun daca acestea se coc la foc de surcele, fata de cele coapte pe aragaz sau in cuptor .

3

Desi la inceput vi se va parea ca uleiul nu este suficient, nu trebuie sa adaugati in plus, intrucat pe parcursul fierberii acesta se va ridica la suprafata, fiind suficient pentru o zacusca reusita.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de vinete" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Zacusca asortata de legume