Varza murata pentru iarna

de Bunica in Muraturi, 27 Sep 2009 | 37311 vizualizari

 

Pana sa dai fuga la piata mai usor este sa ajungi la camara sau baxa la varza acrita in casa.Va spun cum pregatesc eu varza pentru iarna.

 

INGREDIENTE

  • varza
  • sare
  • hrean
  • marar
  • gutuie
  • sfecla rosie
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza murata pentru iarna:

Curat varza de frunzele deteriorate ,ii scot cotoarele si o pun in bidon. O las o zi fara sa pun nimic peste ea pentru a se inmuia. A doua zi pun mararul, hreanul, gutuia sau sfecla rosie si saramura. La un bidon de 20 l. pun 2-3 crengi mari de marar. Saramura pentru iarna o fac astfel: la un litru de apa pun 40 g. sare. Dupa doua zile se vantura zeama ( zeama de varza pentru iarna se vantura de 3-4 ori la interval de 3-4 zile) Varza se tine mai bine daca este pusa in bidoane mai mici -20l.

TIPS-URI

1

Cumpar varza mai micuta.

2

In bidon pun o gutuie pentru ai da o tenta aurie moarei.

3

In alt bidon pun o sfecla rosie si moarea capata o culoare rozalie.

4

Hrean pun 2-3 bucati la un bidon

5

Varza pentru iarna se pune de Sf. Dumitru (atunci este coapta), pe 26 octombrie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza murata pentru iarna" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (14)

sandytza 1

07.10.2009, 15:39

de mult nu am mai pus eu muraturi . iar varza murata era printre preferatele mele. Eh asta e daca nu esti acasa ... Si eu faceam aproape la fel ca si Bunica doar ca eu intotdeauna calculam sarea astfel: in cotorul fiecarei verze , adica dupa ce ai scos cotorul in gaura aia pui sare mare pana se umple si aia era toata saramura . In rest exact ca si Bunica asa ca trebuie sa fie foarte buna

Bunica 1

07.10.2009, 22:04

Ai dreptate sa calculezi asa , dar depinde de fiecare cat de adanc scobeste cotorul si poti avea surprize .

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ardei umplut cu varza (alba+rosie) si conopida