Varza a la Cluj

de Mitinita in Porc, 10 Mar 2012 | 7565 vizualizari

 

N-am schimbat profilul,am participat la Alice la provocarea "Lunea gatesc romaneste".

Sursa mea de inspiratie a fost Radu Anton Roman,care o numeste "varza clujeasca" . Pentru cine nu cunoaste acest fel de mancare il las pe el sa v-o descrie. "Miroase de te innebuneste! E inconfundabila,culorile stinse,straturile de carne,pana si felul in care sta lingura rezemata de un bulgare auriu de varza,totul se repeta,identic,de decenii."
Reteta am facut-o pe gustul meu,deci am lasat deoparte untura si am mai scazut din cantitatea de carne de porc si am lasat mana libera la marar si cimbru.

 

INGREDIENTE

  • 1 varza murata,de marime medie
  • 0,5 kg carne tocata de porc
  • 1 ceasca de orez
  • 1 ceapa mare,taiata cubulete
  • marar si cimbru uscat
  • smantana
  • sare si piper negru proaspat macinat
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza a la Cluj:

 

Ceapa se caleste intr-o lingura de ulei,apoi adaugam carnea tocata si putina sare.

Se spala,curata si desareaza (daca e nevoie) varza si se taie in fasii subtiri (sa recunoastem ca ale mele sunt cam grosolane,dar cum era prima oara sunt scuzata). Varza se pune la calit si adaugam o ceasca de apa fierbinte peste.

Fierbem putin orezul in apa sarata sau il "inflorim"dupa cum spune Radu Anton Roman.

Amestecam carnea,orezul "inflorit",condimentele si niste smantana.

Ungem oala -eu am folosit  una de fonta - cu un strat de smantana apoi adaugam pe rand varza calita +smantana+amestec orez si tot asa ,terminand cu un strat de varza si smantana.

Se da oala la cuptor si se coace cam o jumatate de ora. Eu nu prea am mai asteptat sa se raceasca si sa se aseze straturile,de unde atata rabdare.

Se serveste cu o lingura de smantana.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza a la Cluj" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Varza a la Cluj