Cam asta simt eu si familia mea atunci cand pregatesc un dulce cu Green Sugar. Sa fi fericit atunci cand poti sa manaci o felie de tort este un sentiment destul de greu de atins pentru unii dintre noi. V-am mai povestit si in alte retete cu Green Sugar ca in familia mea socrul meu sufera de diabet. “Tataie” asa cum il alintam noi, este un batranel simpatic care se apropie de 80 ani. A fost si este un pofticios, un gurmand…noroc cu soacra mea, care-l tine sub control cu o mana de fierJ)) Ma bucura enorm stralucirea din ochi atunci cand vede o prajitura la care are acces, bucuria de copil a unui varstnic este unica, imi umple sufletul de bucurie. Si asta datorita lui Green Sugar, un indulcitor natural cu 0 calorii si 0 indice glycemic. Este un extract din frunze de stevie si se utilizeaza la fel ca si zaharul. Avand 0 calorii este ideal in diete, dar si persoanelor care sufera de diabet. Sa va spun cate ceva si despre tort…
Am primit cu mare drag invitatia de a participa la competitia Green Sugar Blogger 2016. Iar pentru asta am gandit un tort cu un blat pufos, cu gogosele profiterol si doua feluri de crème din fructe cu care sa umplu gogoselele. Pentru ca avem capsuna proaspata in perioada asta,nu o puteam rata, iar celalat fruct folosit la crema au fost afinele. Afinele au proprietati hipoglicemice si se mai numeste “insulina verde” pentru diabetici. Pentru tusa finala am facut un sos gros, rosu, tot din fructe, iar pentru decor am folosit flori naturale. Cam asta este tortul fericirii noastre…
Pentru blat:
Pentru blat: separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu praful de sare pentru 2-3 minute. Adaugam pliculetele de Green Sugar si mixam pana obtinem o bezea ferma. Adaugam pe rand cate un galbenus si mixam dupa fiecare pana la incorporarea completa. Adaugam in fir subtire uleiul in timp ce mixam in compozitie. La final adaugam vanilia si faina si amestecam usor la viteza cea mai mica a robotului sau ne folosim de un tel tip para. Punem compozitia intr-o tava din silicon(24 cm) cu fundul tapetat cu hartie de copt. Cu dosul unei linguri intindem aluatul in tava, batem usor tava de masa pentru a se aseza aluatul. Dam la cuptorul incins la 160 grade pentru 25 minute, facem testul cu scobitoarea. Scoatem pe un gratar, indepartam hartia de copt si lasam sa se raceasca.
Pentru crema: mixam smantana pentru frisca impreuna cu pliculetele de Green Sugar pana capata consistenta dorita. Adaugam mascarponele si mixam pana la incorporare. Dam vasul cu crema la frigider. Intr-o craticioara cu fund dublu punem capsunele fara codite, 4 pliculete Green Sugar, putina apa, frunzele de busuioc taiate sau rupte in bucati. Punem vasul pe flacara mica a aragazului si lasam sa dea in clocot. La fel procedam si cu afinele.
Gelatina se pune la hidratat in 50 ml apa rece. Jumatate din gelatin se adauga la capsuni, iar restul la afine. Pasiram fructele separat, cu un blender. Le lasam sa se raceasca.
Pentru gogoselele profiterol: intr-o craticioara cu fund dublu se pune apa, praful de sare, pliculetele Green Sugar, untul taiat cubulete, vanilia. Se pune pe foc, se lasa sa se topeasca untul si lichidul sa se infierbante, dar sa nu clocoteasca. Se toarna toata faina deodata si se amesteca cu un tel pana aluatul se leaga si se desprinde de pe peretii vasului. Se lasa aluatul sa se tempereze putin, sa nu fie prea fierbinte. Se adauga cate un ou, se amesteca energic dupa fiecare cu o lingura de lemn pana oul s-a incorporat perfect in aluatul oparit. La sfarsit vom avea un aluat fin, nu vartos, dar nici subtire…Se pune aluatul intr-un pos si se formeaza gogosele intr-o tava cu hartie de copt. Se da tava la cuptorul incins la 180 grade pentru 30 minute. Se opreste focul, se deschide usa cupstorului si se mai lasa inca 5 minute. Se scot ulterior si se lasa sa se raceasca complet.
Impartim crema de frisca in 4 parti aproximativ egale. Intr-un sfert de crema punem afinele, amestecam si dam crema la frigider, iar in alt sfert punem capsunele, amestecam si dam la frigider. Ideea este sa facem 4 noante de crema, nu au iesit chiar perfecte ale mele… o nuanta inchisa de mov de la afine cu care sa umplem gogoselele, una mai deschisa de mov care se pune peste gogosele, alta nuanta de rosu de la capsuni cu care sa umplem jumatate de gogosele si o alta nuanta mai roz tot de la capsuni…Cu crema de afine ramasa amestecam un sfert de crema de frisca, iar cu restul de crema de capsuni amestecam sfertul ramas de crema de frisca. Astfel obtinem cele doua noante deschise.
Pentru asamblare: in tava in care am copt blatul punem bucati mari de folie alimentara. Pe fundul tavii punem blatul. Peste blat un strat subtire de crema de capsuni, peste, gogosele umplute cu crema de capsuni, peste gososele restul de crema de capsuni, gogoselele cu crema de affine, iar peste ele crema deschisa la culoare din affine. Invelim cu marginile foliei alimentare, punem o farfurie deasupra(o greutate) si dam tava la frigider pentru 4-5 ore. Eu am lasat-o peste noapte. Era de preferat sa fac crema mai multa, sa nu pun greutatea peste tort, pentru a se putea evidentia mai bine straturile de crema si gogoselele atunci cand am taiat tortul…
Pentru crema de deasupra: se mixeaza smantana pentru frisca cu 4 pliculete de Green Sugar si semintele de la o pastaie de vanilie. Cand ajunge la consistenta dorita adaugam branzica, amestecam pana la incorporare. Dam la frigider pentru 30 minute. Imbracam tortul in crema alba. Capsunile le pasiram bine intr-un blender. Pentru a obtine un rosu mai aprins am adaugat cateva boabe de afine. Am trecut printr-o strecuratoare fina compozitia. Am pus-o pe flacara foarte mica pana s-a ingrosat putin. Dam la frigider si lasam sa se raceasca. Punem intr-un pos de hartie compozitia si trasam dungi rosii pe suprafata tortului. Decoram cu flori. Sa va fie de folos!!!
1
· Cand scoatem tortul din tava dupa ce a stat la rece, blatul care o fost pe fundul tavii trebuie sa fie la suprafata(primul). Pe suprafata blatului crema se va intinde mai frumos si mai bine