Nu mai facusem vargabeles de foarte multa vreme si pentru ca aveam 1 kg de branza cremoasa de vaci in frigider si ma cam incurca, am hotarat sa fac vargabeles. L-am pus intr-o forma rotunda si a devenit astfel tort vargabeles. Daca nu ati facut inca, neaparat sa-l incercati. E foarte bun. Mie mi-au iesit doua tavi rotunde, una mai mare, una mai mica care s-a si terminat in aceeasi seara.
Mai intai se pun taiteii la fiert in apa cu sare conform instructiunilor de pe ambalaj. Cand sunt gata, se strecoara, se trec pe sub un jet de apa rece si se lasa sa se scurga de apa. Se transfera intr-un bol incapator.
Stafidele se pun la inmuiat in putina apa cu esenta de rom.
Intr-un bol se amesteca branza cu zaharul pudra, esenta de vanilie, coaja de lamaie, stafidele scurse si galbenusurile. Se amesteca totul bine apoi se toarna peste taitei. Se amesteca cu grija pana se incorporeaza foarte bine branza.
Se ung 2 tavi rotunde (eu am folosit o tava cu diametrul de 27 cm si una de 18 cm - yena) cu unt si se toarna compozitia in cele doua tavi. Se niveleaza si se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 30 de minute.
Intre timp albusurile se mixeaza cu un praf de sare apoi se adauga zaharul. Se mixeaza pana se obtine o spuma densa, tare.
Dupa cele 30 de minute, se scot tavile din cuptor si se ung deasupra cu spuma batuta. Se niveleaza si se dau tavile din nou la cuptor pentru cca 5-6 minute sau pana prind o culoare aurie, frumoasa deasupra.
Se scot tavile din cuptor, se lasa sa se racoreasca usor dupa care se poate servi.
Se poate servi atat calduta cat si rece. A doua zi, pe bezeata de deasupra se pot observa mici picaturi de zahar.
Pofta buna!
1
Cantitatea de zahar depinde de gustul fiecaruia.