din categoria" retetele mamei"....si normal, alta ratare....dar nu conteaza, ca din greseli invata omul....oricum este pt prima data cand fac acest tort...nimic nu ma asteptam sa-mi iasa ca a mamei....insa gustul...no comment!
pt blat
crema:
pt glazura:
se face blatul astfel:
se bat spuma tare albusurile si se adauga zaharul , se bate foarte bine,
se adauga galbenusurile si se mixeaza bine, apoi se adauga uleiul si 100 ml apa.
se toarna faina in ploaie amestecand cu lingura de lemn, apoi praful de copt stins cu o lg-ita de zeama de lamaie.
se imparte compozitia in doua, dar se lasa o parte mai mult cu doua linguri...
in aceasta compozitie cu doua lg in plus se adauga cacao si 50 ml apa.( pt ca cacaua o sa impiedice blatul sa creasca la fel ca celalalt...si trebuie sa fie egale ca si compozitie.)
se pun cele doua blaturi in doua forme de chec, de diametrul . 12-14 max si de 50 cm lungime.
se coc la 180 grade , cel cu cacao o sa trebuiasca lasat cam 10 min in plus.
se scot pe servet si se lasa la racit bine.
cand sunt reci se taie oblic felii de 1cm grosime, nu mai mult.
incercati sa taiati feliile cat mai oblic posibil...veti vedea la final de ce...
cat timp se coc blaturile se face crema: budinca se face cu lapte, obisnuit(dupa indicatiile de pe plic)
...eu am vrut un alt fel de gust decat cel obisnuit din reteta si am folosit panna cotta amestecat cu caramel....
se da budinca la rece.
untul se freaca spuma cu zaharul pudra si cu 1-2 vanilii ( sau esenta).
cand e rece budinca se amesteca cu spuma de unt, cate putin, cu mare grija...
eu am patit-o si mi s-a taiat putin crema...se pune doar cate o lg de budinca in unt, se mixeaza, apoi iar se pune cate o lg...si tot asa, cate putin, ...
se iau felii alternativ una alba una neagra si se ung cu crema apoi se lipesc ...
o sa rezulte un tort de un metru...de aici denumirea de "tort la metru"...
eu am facut doua bucati...ca e prea lung....
se topeste ciocolata la foc mic cu frisca lichida si untul ,
se lasa cateva minute sa se racoreasca, sa nu fie prea fierbinte cand se foloseste, apoi se toarna deasupra...
daca tortul e prea denivelat...adica feliile nu sunt la aceeasi dimensiune, mai ajustati-le taind din cele prea mari...ca sa fie cat de cat la aceeasi inaltime....
se lasa la frigider sa se intareasca bine glazura si se poate taia apoi.
se va taia blatul drept de data aceasta sau fff putin oblic...
felia rezultata va avea doua parti albe si doua negre...alternativ...
se poate face si glazura la rece..
.mama asa face dar mie imi place mult glazura de ciocolata la torturi.