FOI :
Intr-un bol, amestecam nuca, mierea, zaharul si ouale.
Adaugam putin cate putin faina in care am cernut bicarbonatul.
Se formeaza un aluat pe care il framantam pana nu se mai lipeste de maini. Il introducem la rece pt cca 30 min.
Dupa ce timpul s-a scurs se pudreaza planseta de lucru cu faina, se rupe din aluat putin si se intinde o foaie subtire cam de 3 mm, care se decupeaza cu ajutorul unei farfurii.
Se pudreaza dosul unei tavi rotunde cu faina, se pune foaia si se intoduce la cuptor, pana se rumeste usor.
Procedam la fel si cu restul de aluat, pana terminam.
Mi-au iesit 10 foi, din care am folosit doar 5 (restul le pastram invelite in coala alba, rezista f mult) !
KRANTZ :
Se pune zaharul pe foc , la caramelizat apoi se pune nuca si amestecam bine. Mare atentie sa nu ne ardem!
Pe o planseta sau un tocator de lemn tinut la rece sau daca nu udat cu apa race, rasturnam cu mare grija krantzul si intindem bine . Trebuie lucrat rpd sa nu se intareasca. Rupem apoi bucati cat se poate de mici si le punem in robot, pt. a le macina.
Asamblarea:
Se pune frisca batuta pe suprafata platoului;
-foaie;
-frisca;
-krantz;
-foaie;
-frisca;
-krantz etc , pana terminam cele 5 foi.
Tortul astfel pregatit se introduce la frigider pana a doua zi.
Decorarea se face tot cu frisca ( daca a mai ramas din umplutura, daca nu, mai este nevoie de 250 ml frisca batuta, dar mai legata de aceasta data) si krantz .
Pare mult de munca dar daca facem foile cu cateva zile inainte, e floare la ureche!
1
Foile se scutura de faina inainte de folosire, cu pensula .
2
Frisca se bate pana se leaga dar nu trebuie sa fie ,, bat,, ci mai lejera !
3
Pe ultima foaie se pune doar frisca, apoi se intoduce la frigider!
4
Acest tort trebuie facut cu 1 zi inainte de eveniment, pentru a avea timp ca foile sa devina moi !