aceasta reteta am luat-o de la Miha de aici de pe Bucataras si-i multumesc, e un tort foarte delicios demult am pus ochii pe el si m-am hotarat sa-l fac de ziua sotului meu care a fost pe 5 februarie.
Blat:
Caramelul:
Crema de ciocolata:
Sirop:
Pt glazura:
Decor:
Pe deasupra se poate rade ciocolata amaruie cum e in reteta lu Miha eu nu am pus.
Blat:albusurile se bat bine cu un praf de sare dupa care punem zaharul si batem bine pana devine lucios ca la bezea.Galbenusurile le batem cu uleiul pana devine ca o crema dupa care le punem peste albusuri si amestecam cu spatula punem si zaharul vanilat si faina amestecata cu praful de copt si amidonul amestecam bine turnam totul intr-o tava de 24 cm diametru(eu am pus intr-o tava in forma de inimioara).
Dam la copt pana se rumeneste deasupra si facem si proba cu scobitoarea.
Caramelul:punem zaharul la caramelizat,cand s-a topit si a devenit auriu luam de pe foc si punem smantana pentru frisca si punem din nou pe foc si lasam la foc mic pana se dizolva bine si se ingroasa putin dupa care luam de pe foc si punem untul amestecam si lasam la racit .
Dupa ce s-a racit batem crema bine bine si o lasam deaparte.
Crema de ciocolata:ciocolata se pune impreuna cu smantana pentru frisca la foc mic pana se topeste ciocolata, o luam de pe foc si o lasam la racit dupa care punem coniacul, omogenizam si o punem la frigider 1 ora dupa care o mixam pana devine pufoasa.
Sirop:punem apa cu zaharul la foc lasam sa fiarba cateva minute luam de pe foc si lasam sa se raceasca si adaugam coniacul.
Glazura:punem toate ingredientele pe foc mic pana se topesc, se lasa putin la racit.
Blatul racit se taie in 3.Punem primul blat il insiropam dupa care punem jumatate de crema de ciocolata dupa care punem un strat de caramel,punem al doilea blat insiropat peste crema ,apoi punem cealalta jumatate de crema de ciocolata si inca un strat de crema de caramel dupa care punem ultimul blat insiropat si dam la frigider cateva ore sau peste noapte.
Nesul se amesteca cu frisca si batem cu robotul.Il luam de la frigider si il imbracam cu un strat subtire de frisca punem si glazura deasupra, marginea tortului oimbracam in ciocolata si nuca care au fost tinute la congelator dupa care au fost date prin robot.
Se orneaza cu frisca si ciocolata rasa sau dupa dorinta.