Tort dobos

de oanapl in Torturi, 19 Dec 2017 | 7819 vizualizari

 

Acest tort delicios l-am pregătit de Crăciun, pentru cei dragi și a fost foarte apreciat. E ceva mai migălos, dar rezultatul e pe măsura așteptărilor. Eu am avut proasta inspirație și am folosit un ou de țară pentru una dintre foi, iar când l-am tăiat s-a văzut diferența de culoare. :D Am avut ca sursă de inspirație o rețetă de-a Jamilei.

 

INGREDIENTE

  • pentru o foaie (se fac 8 foi)
  • 1 ou
  • 20 g faina
  • 10 g unt (topit si racit)
  • 20 g zahar
  • putina sare
  • pentru crema:
  • 300 g unt
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 200 g zahar
  • 3 oua
  • 3 linguri apa
  • pentru caramel:
  • 100 g zahar
  • 35 ml apa
  • 1 lingura otet
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort dobos:

Pentru foi pui oul in bol robotului, adaugi zaharul si foarte putina sare si mixezi pana cand isi tripleaza volumul. Peste ou adaugi untul topit si racit si cerni faina, iar apoi cu miscari largi incorporezi faina cu mare atentie. Transferi compozitia intr-o tava de 23cm tapetata cu hartie de copt si introduci tava in cuptorul preincalzit la 175 grade pentru 15 minute.
Repeti pasii pentru celelalte foi.
Pentru crema, pui in vas cele 3 oua si zaharul tos si mixezi, pentru inceput usor apoi la maxim, pana cand ouale isi tripleaza volumul. Transferi ouale intr-un bol pe care il pui pe baie de abur. Amesteci ouale cu un tel pentru aproximativ 15 minute pana cand amestecul se va ingrosa si te va arde putin la deget. Cand amestecul este aproape gata adaugi cele 3 linguri de apa si continui sa amesteci pentru aproximativ 5 minute. Cand crema este gata scoti bolul din cratita, adaugi ciocolata si amesteci bine pana se topeste ciocolata si amestecul este omogen.
Dupa ce s-a racit crema de ciocolata, pui untul (care este la temperatura camerei) in bolul robotului de bucatarie si vei mixa intai mai incet apoi maresti viteza. Vei adauga cate putin crema de ciocolata pana termini toata crema de ciocolata. Va rezulta o crema foarte fina.
Pe un platou pui o foaie, adaugi o lingura de crema si o vei intinde cat mai uniform posibil. Pui urmatoarea foaie si continui cu crema. La fel vei proceda cu celelalte foi. Pastrezi crema pentru imbracat tortul dar si pentru rozetele de pe tort. Imbraci si marginile.
Pui tortul la frigider si intre timp pregatesti caramelul: pui zaharul intr-o cratita, adaugi apa si otetul (care va face caramelul putin mai lichid), amesteci putin si lasi totul sa fiarba la foc mic, pana cand zaharul se va dizolva si se va transforma in caramel (15-20 de minute). Torni caramelul peste foaie si il intinzi usor cu o spatula unsa cu unt si il lasi sa se raceasca pentru 1-2 minute. Tai foaia prima data in jumatate, apoi in sferturi si apoi fiecare sfert in 3 bucati, cu un cutit uns cu unt. Se obtin 12 bucati.
Faci 12 rozete pe tort si asezi feliile cu caramel, usor inclinate si spirjinite de fiecare rozeta.
Tortul se pune la frigider pentru 2 ore sau peste noapte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort dobos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

oanapl 1

20.12.2017, 21:20

Mulțumesc Miki! Încă nu a venit Crăciunul. Acest tort l-am pregătit pentru un alt Crăciun.

Adi 1

20.12.2017, 22:42

Foarte bun!

Geanina87 1

16.12.2019, 08:08

Minunat!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitura cu banane și ciocolată - Deliciu pufos și aromat

ieri la 09:14

Pulpa de miel confiata 3 ore cu unt de usturoi

pe 12.05 la 20:55

Tartă cu caise

pe 12.05 la 20:45

Clătită XXL cu fulgi de ovăz

pe 12.05 la 20:32

Pâine de casă cu semințe - Rețeta ușoară, fără frământare

pe 12.05 la 09:25

TOP
utilizatori

oanapl

2060 puncte

Catalina L

1577 puncte

vasimur

1245 puncte

Rocsi

438 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu frisca si capsuni