Este o reteta simpla si delicioasa! Scortisoara si nucsoara sunt vedetele retetei.
Merele se curăţă, se taie felii groase şi se pun într-un vas cu apă sau se stropesc cu zeamă de lămâie pentru a nu se oxida.
Într-o tigaie se pun la caramelizat 3 linguri de zahăr, se adaugă o linguriţă de unt şi se pun feliile de mere (şterse în prealabil de apă). Se amestecă pe foc până merele se înmoaie şi se caramelizează.
Ouăle se separă. Albuşurile se bat cu mixerul împreună cu 4 linguri de zahăr, iar gălbenuşurile se amestecă cu un pic de ulei, ca pentru maioneză.
Se amestecă uşor prin răsturnare albuşurile, gălbenuşurile, făina, un pic de scorţişoară, nucşoară, zahărul vanilat şi praful de copt. Se toarnă într-o formă rotundă de tort, unsă bine cu unt sau margarină. Deasupra aluatului se pun feliile de mere caramelizate, bucăţele de unt şi zahăr amestecat cu scorţişoară.
Se coace la foc mediu în cuptorul încălzit în prealabil aproximativ 30-40 minute (pe încercate). După ce am scos tortul l-am însiropat cu sosul de zahăr caramelizat ce rămâne de la mere. Este delicios servit cu frişcă.