Am facut acest tort pentru fetita unei cunostinte si tare mult s-a bucurat de el. Zmeura, frisca si ciocolata....mmmm....cui nu i-ar placea?
Crema de ciocolata:
Incepem cu crema de ciocolata pentru a avea timp sa se raceasca.
Intr-un vas punem 100 ml frisca lichida si dam vasul pe foc mic pana cand frisca se incalzeste bine(aveti grija sa NU fiarba!), apoi adaugam ciocolata si amestecam pana cand aceasta se topeste. Lasam la racit complet, apoi o punem in congelator pentru 20 de minute si apoi inca 1 ora in frigider.
Dupa ce crema de ciocolata s-a racit complet, o mixam timp de cateva minute pana cand isi dubleaza volumul, apoi o amestecam cu frisca mixata(150ml). O pastram in frigider pana in momentul asamblarii tortului.
Blat:
Pentru blat am folosit o forma cu inel detasabil de aprox. 24 cm diametru.
Intr-un bol amestecam faina cu praful de copt, cacaua si zaharul.
Adaugam treptat laptele caldut, ueiul si esenta de rom si mixam bine pana la omogenizare.
Impartim compozitia in 3 parti egale si coacem 3 foi.
Fiecare foaie o tinem la cuptor la foc mic-mediu aprox 10 minute. Lasam foile la racit.
Crema de zmeura:
Zmeura cu apa si zaharul se amesteca si se paseaza bine sau se pun intr-un blender.
Piureul obtinut il punem intr-o sita si pastram siropul ramas.
Amestecam amidonul cu cele 2 linguri de apa si adaugam acest amestec peste sirop.
Punem vasul pe foc mic si amestecam pana cand compozitia se ingroasa putin.
Lasam sa se raceasca, apoi turnam siropul lingura cu lingura peste frisca mixata bine(200 ml), pana cand ajungem la consistenta dorita. Dam crema la rece.
Asamblare:
Cantitatea de frisca mixata(600ml) o impartim in 3 parti egale, iar 1/3 din cantitate o pastram pentru decor.
Pe un platou punem primul blat pe care il insiropam(pentru sirop amestecam apa, zahar dupa gust si esenta de rom), in jurul blatului punem inelul detasabil, adaugam un strat de frisca mixata, iar peste frisca punem 1/2 din cantitatea de 150 g zmeura(adica 75 g).
Adaugam al 2-lea blat pe care il insiropam, peste blat punem un strat de frisca si restul de zmeura, apoi terminam cu ultimul blat insiropat si il acoperim cu un strat fin de frisca(aveti grija sa va mai ramana frisca pentru a face pisicuta). Il dam la rece pana il decoram. Eu l-am mai lasat aprox. 2 ore la frigider, l-am scos, am inlaturat inelul detasabil, apoi l-am decorat.
Pentru a face pisicuta, eu am listat la imprimanta un sablon pe care l-am decupat, apoi l-am pus deasupra tortului. Cu ajutorul unei scobitori am trasat forma pisicutei pe langa sablon.
Cu ajutorul unui pos am decorat tortul cu crema de zmeura si de ciocolata, mergand pe liniile trasate.
Dupa cum se observa si in poze, conturul pisicutei si marginile tortului le-am facut din crema de ciocolata, iar in interior am pus crema de zmeura si frisca ramasa.