Pentru ca in luna decembrie este ziua de nastere a nepotilor mei, unul din ei sarbatorindu-si ziua in 24 decembrie, le-am pregatit un tort pe placul lor, adica un tort ciocolatos. Chiar daca este cu ciocolata, m-a ajutat foarte mult frisca Montare D'oro care si-a facut treaba si de aceasta data. Cum? M-a ajutat la prepararea cremei de ciocolata, la cea de lapte cu visine si chiar si la glazura de ciocolata. E o placere sa lucrezi cu aceasta frisca!
Pt.blat:
Pt. crema de ciocolata:
Pt. insiropat:
Pt. crema de lapte cu visine:
Pt. ornat:
Blatul: Se separa ouale. Se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare. Se adauga pe rand zaharul si se mixeazsa pana se obne o spuma densa ca pentru bezea. Se adauga apa si se mai mixeaza putin. Galbenusurle se amesteca cu uleiul s se toarna peste spuma. Se incorporeaza. Intr-un bol se amesteca faina, cacaua si praful de copt. Se incorporeaza in spuma in 2-3 reprize. Se toarna blatul intr-o forma rotunda tapetata cu diametrul de 23 cm. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentu cca 35-40 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Cand este gata, se scoate din cuptor, se lasa 5 minute sa se raceasca apoi se scoate pe un gratar. Dupa ce s-a racit complet, se taie in trei parti.
Pt.insiropat: Siropul scurs de pe visinele din borcan se amesteca cu apa dupa gust, in functie si de cat este de dulce siropul. In caz contrar, se poate folosi zeama de la compot.
Crema de ciocolata: Intr-o cratita se pune frisca lichida impreuna cu ciocolata rupta bucati mici. Se pune pe foc mic si se amesteca pana se omogenizeaza totul. Se lasa la racit cel putin 2 ore. Se toarna esenta de rom si se mixeaza la viteza mica pana incepe sa devina pufoasa. Nu se mixeaza mult pentru a nu deveni foarte tare. Cei 100 ml frisca se bat spuma apoi se incorporeaza in crema de ciocolata.
Crema de lapte cu visine: Intr-o cratita cu fundul dublu se amesteca faina cu zaharul si zaharul vanilat. Se toarna laptele cate putin si se omoenizeaza. Se pune pe foc mic si se amesteca coninuu pana se ingroasa ca o budinca. Visinele se dau la blender, se dau apoi prin sita si se adauga peste crema. Se mai lasa putin pe foc apoi se lasa la racit amestecand din cand in cand. Dupa ce s-a racit complet se amesteca cu frisca batuta obtinand o crema pufoasa.
Asamblare tort: pe un platou se asaza primul blat. Se insiropeaza cu sucul de visine. Se unge cu o parte din crema de ciocolata iar deasupra se asaza visinele din borcan scurse bine de sirop. Se asaza al doilea blat, se unge cu crema de lapte si visine iar deasupra se pune ultimul blat insiropat. Se da la rece pentru o ora apoi se unge cu crema de ciocolata ramasa de la crema. Se da din nou la rece.
Intre timp se prepara glazura. Ciocolata se rupe bucati si se pune frisca lichida. Se amesteca pana se omogenizeaza. Se lasa usor sa se racoreasca apoi se toarna repede peste tot, lasand sa curga si pe margini.
Frisca se bate spuma apoi se fac moatze pe margini. Se orneaza cu dulciurile preferate si cu bombonele decorative.
Pofta buna!
1
Se pot inlocui visinele de la borcan cu visine congelate sau chiar din compot.
2
Se poate pastra crema de lapte simpla sau sa o aromati cu ce preferati.