Tort cu crema de capsuni

de Dana_Retetegg in Torturi, 25 Mai 2013 | 5042 vizualizari

 

Pentru ca maine este ziua mea am venit deja cu tortul :) Era prea frumos si n-am avut rabdare sa-l tin doar pentru mine, asa ca va servesc cu mareee drag :)

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 4 oua;
  • 50 g unt;
  • 200 ml lapte;
  • 300 g melasa (in loc de zahar);
  • 3 linguri cacao;
  • 1 zahar vanilat;
  • 1 esenta vanilie;
  • 300 g faina;
  • 1 praf de copt
  • Crema:
  • 300 g capsuni;
  • 200 ml frisca lichida;
  • 1 plic gelatina;
  • 5 linguri zahar pudra;
  • 1 esenta de lamaie;
  • Decor:
  • 300 ml frisca lichida;
  • 100 g arahide nesarate crude;
  • jeleuri fructate.
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de capsuni:

Blatul este cel de la prajitura negresa. Mie imi place foarte mult asa ca nu am vrut sa ma complic cu altul :)

Am pus intr-un vas laptele, melasa, untul, esenta, zaharul vanilat si cele 3 linguri de cacao. Am pus pe foc si am amestecat de cateva ori pana a inceput sa fiarba. Am lasat 5 minute pana a dat un clocot.

Pentru ca era in graba mare, am pus vasul la racit intr-un alt vas mai mare cu apa rece :) De obicei, se lasa intr-un loc mai racoros pana ajunge amestecul la temperatura camerei.

Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare.

Peste amestecul racit am pus galbenusurile, apoi treptat faina si praful de copt.

Cand s-au omogenizat bine, am pus si albusurile si am mixat de cateva ori.

Am pus aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am bagat-o in cuptorul preincalzit, la foc mic, 30 de minute.

Am scos blatul si l-am lasat deoparte sa se raceasca.

Crema:

Am ales capsuni mari si dulci pe care le-am taiat in jumatati si apoi le-am pasat putin cu blenderul. Nu trebuie sa devina chiar piure, se pot pastra si bucatele mai mari.

Le-am amestecat cu zaharul pudra, esenta si am pus pe foc sa fiarba, 5-6 minute. Am dat deoparte si am lasat 10 minute sa se raceasca putin.

Intr-un bol mic am hidratat gelatina timp de 2 minute, apoi am pus-o peste sosul de capsuni.

Am lasat sosul deoparte pana s-a racit complet apoi l-am amestecat cu frisca batuta foarte bine.

Am pus la frigider timp de 1 ora. Nu e musai dar eu am avut treaba si am lasat crema sa se raceasca bine si sa se inchege.

Asamblare:

Blatul l-am copt in tava mare de la aragaz si pentru tort l-am taiat in 2 pe mijloc, astfel obtinand 2 dreptunghiuri :) Nu a fost nevoie sa-l tai pe orizontala fiindca nu e un blat prea inalt.

Nu e necesar sa insiropam blatul, dar eu asa il prefer. Merge insiropat cu orice fel de suc de fructe, sirop de zahar sau suc de compot.

Am pus crema intre cele 2 felii de blat insiropat, apoi am imbracat tortul in frisca, obtinuta din frisca lichida batuta foarte bine.

Am macinat cateva arahide si le-am pus pe marginile tortului.

Deasupra am mai decorat cu putina frisca si cu jeleuri "felii de citrice".


Nu l-am gustat inca, insa la cat de bine arata va asigur ca e delicios!

TIPS-URI

1

In loc de zahar am folosit pentru blat melasa, m-am gandit ca merge bine la blatul negresa.

2

La blat se poate pune si margarina in loc de unt.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de capsuni" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (25)

Dana_Retetegg 1

26.05.2013, 23:07

Multumesc mult!

Dana_Retetegg 1

26.05.2013, 23:08

A fost foarte vesel, pe placul copilasilor care au vrut jeleurile

Rahela Velicu 1

04.10.2021, 22:04

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

ieri la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort racoros - de Sf.Mihail si Gavril