va las tortul asta sa-l aveti pe dimineata, ca eu nu ma pot trezi cu noaptea-n cap sa va dau dulce la cafea :)))))
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga apoi zaharul si se mixeaza pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de rom se toarna peste bezea si se amesteca usor. La sfarsit se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt, nuca macinata si cacaoa, amestecand usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Compozitia se toarna intr-o tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru cca 30-35 de minute, pana blatul devine ferm la atingere si trece testul cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Crema:
Cafeaua se dizolva in putina apa calda. Untul se lasa sa se inmoaie la temperatura camerei.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Incorporam laptele apoi punem la fiert la baine marie pana crema se infierbanta bine si nu se mai simt cristale de zahar. Se da deoparte, sa lasa sa se raceasca, apoi se mixeaza bine impreuna cu untul moale. Se adauga cafeaua si se omogenizeaza.
Smantana pentru frisca se mixeaza cu zaharul vanilat pana devine ferma, apoi se incorporeaza in crema de unt.
Sirop:
Zaharul se caramelizeaza, apoi se “stinge” cu apa rece. Se lasa deoparte pana se raceste si caramelul se topeste.
Blatul bine racit se taie in 3 parti si se insiropeaza. Se repartizeaza crema intre blaturi si se orneaza dupa preferinta.
Se da la rece pentru cateva ore.
Pofta buna!
1
Crema este destul de multa pentru acest tort, jumatate din ea am folosit la ornat. Daca faceti un blat mic faceti doar o jumatate de portie sau faceti un blat mai mare, de cca 24 cm diametru.