Tortul l-am facut cu o ocazie speciala, puiutul meu a implinit 1 anisor si nu puteam decat sa-i fac un tortulet delicios, fructat si aromat, asa ca pentru copii :-) . La multi ani puiutul meu iubit si adorat! sa ne traiesti si sa fii sanatos!
Reteta de blat o gasiti la acest link: http://gabrielacuisine.ro/chec-parfumat-cu-lamaie-si-unt/ , este un blat umed care nu trebuie insiropat. Cand il taiati, veti obtine doua foi cu grosimea de 1.5 cm sau 2 cm, si ce va ramane (cu siguranta o sa va ramana) il mancati ca atare, este foarte bun! Reteta imi apartine si o gasiti si in lista mea de retete de pe Bucataras.
Mousse-ul de mascarpone si ciocolata alba:
Punem gelatina la hidratat in apa rece (cat sa o acopere cu 2 degete) cca 10 min si cand a inghitit toata apa, o dizolvam pe baie de aburi sau la microunde 25 de secunde.
Intr-o craticioara de inox, punem frisca lichida si o infierbantam la foc mic. Cand este fierbinte (nu trebuie sa fiarba), adaugam ciocolata alba rupta bucati si lasam sa se odihneasca un minut, apoi, cu ajutorul unui tel, mestecam bine ciocolata pana cand se omogenizeaza cu frisca.
O lasam sa se raceasca (in congelator 30 de minute) sau in frigider, cum preferati, apoi o mixam cu mixerul pana devine pufoasa si se intareste ca frisca ( ca la ganache0
Intr-un vas mixam mascarponele pana devine cremos apoi adaugam gelatina hidratata si dizolvata, omogenizam bine, apoi adaugam mixul de ciocolata alba si frisca. La final punem zmeura pe care o incorporam usor cu o paleta in compozitie.
Punem un blat intr-o forma cu inel detasabil apoi punem mousse-ul de mascarpone si ciocolata alba si nivelam bine cu o spatula. Pe margini va ramane putin spatiu (intre blat si peretii formei), asa ca incercati sa umpleti si acel spatiu cu mousse, este destul de tare si trebuie lucrat cu spatula pe parti.
Peste mousse-ul de mascarpone punem si cel de-al doilea blat apoi ne apucam de mousse-ul de zmeura.
Mousse-ul de zmeura:
Punem zmeura impreuna cu zaharul intr-o craticioara la foc mic si o fierbem pana cand se dizolva zaharul.
O tragem de pe foc si punem toata compozitia rezultata intr-o sita fina ca sa separam pulpa de seminte. Frecam cu lingura pana cand am strecurat aproape toata pulpa. Aceasta faza dureaza cca. 10 minute, trebuie sa aveti putina rabdare!
Hidratam gelatina in apa calduta, cat sa o acopere cu 2 degete. Dupa 10 minute o incalzim 25 de secunde la microude ca se se dizolve bine.
Mixam frisca 1 minut la viteza mica, apoi adaugam 2 linguri de zahar pudra si mixam pana se intareste.
Adaugam in frisca cam 2/3 din pulpa de zmeura si gelatina dizolvata, restul de pulpa (aprox. o ceasca) oprim pentru jeleul de deasupra. Omogenizam cu mixerul si turnam mousse-ul deasupra celui de-al doilea blat.
Bagam la frigider tortul pana se intareste mousse-ul de zmeura ( aprox. 40 de minute) apoi putem sa turnam deasupra jeleul de zmeura ramas.
Jeleu de zmeura:
Pulpa de zmeura ramasa o amestecam cu gelatina dizolvata (procedeu explicat mai sus) apoi turnam jeleul peste tort si nivelam frumos.
Lasam tortul sa se inchege bine, macar 3 ore, apoi il putem scoate din cercul detasabil si il putem orna dupa preferinta.
Marginile tortului le acoperim cu frisca batuta tare iar pe deasupra putem orna cu zmeura proaspata si cu bilute de ciocolata alba! sau daca vreti, cu frisca .
Este un tort racoritor si foarte delicios! Vi-l recomand cu cea mai mare placere!
Pofta buna!