O tarta minunata care am facut-o de mai multe ori si inca o fac,imi place foarte mult in versiunea cu soia.Super frumoasa si buna,sper sa va placa si voua si de cate ori se iveste o ocazie cu oaspeti puteti opta pentru tarta mea si va garantez reusita sigura!
Foarte rapida aceasta tarta:
Intr-un bol am dat prin sita 250 gr faina si adaugat 125 gr margarina bucatele mici si moi,un pic de sare,o lingurita de praf de copt si amestec cu mana foarte bine,sau daca avem un mixer performant il amestecam bine pana se incorporeaza bine margarina.Adaug si oul,amestec,mai adaug o lingura si jumate de lapte de soia si lucrez aluatul ca o minge,o invelesc in folie alimentara si o las la odihnit 30 minute la frigider pana pregatesc umplutura.
Pun intr-o craticioara putina apa si o las sa fiarba,adaug 450 gr spanac congelat in cubulete si las sa se dezghete si sa se faca bine invartind cu un lemn din cand in cand,in cam 15 minute e sigur gata,nu trebuie condimentat,doar daca vrem cu un catel de usturoi,dar dupa sa-l inlaturam.Il scurg de apa si las la racit chiar in frigider cateva minute pana prepar restul.
Pregatesc un bol in care pun branzica,sau branzicile,odata am pus 350 gr de ricotta,branza de oaie,odata am pus o cutie de soia in saramura si soia natur mixat crema cu blenderul si putin lapte,iese ca o spuma mai consistenta,daca vreau mai adaug 50 ml lapte de soia si 3 oua batute usor cu furculita,amestec aceste ingrediente,branza,laptele,ouale si condimentez cu nucsoara,daca este nevoie de sare putina,cu totii stim ca soia in saramura e destul de sarata ca telemeaua,dar daca vrem sa punem branzica de oaie gustam putin.
Asadar amestec compozitia de branzica si oua cu spanacul bine scurs de zeama.Devine ca o crema.
Scot aluatul din frigider si il dezvelesc de folia ei,o mai lucrez putin cu faina,cat sa nu se lipeasca de masa,dar foarte putin.Intind doua folii transparente pe masa si incep sa-l intind cu sucitorul din lemn cat pot eu de subtire,dar nu exagerat,in timpul coacerii va creste,deci ma orientez putin la cat de gros il vreau,apoi sa-mi ramana si putin pentru bretelele de deasupra.In fine il intind si tapetez o forma de tarta cu margarina si faina si ma ajut cu folia ca sa asez bine aluatul,il asez bine si la borduri ca sa fie corect umpluta forma si asa fac semn la borduri cu o furculita,scot folia incet si restul de la bordul in exces.
Fac niste gauri cu furculita pe fundul aluatului si niste linii pe borduri.Asez si compozitia de spanac branza si oua in mijloc.Mai fac si bretele din aluatul ramas deasupra si il ung cu galbenus amestecat cu cativa stropi de zeama de lamaie dar putin deasupra.
Pun la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproape 45 minute,controland putin daca s-a colorat bine deasupra si cu un betisor controlez si umplutura daca e uscata.Mai poate iesi zeama de la spanac daca nu am strecurat-o destul,eventual mai las 5 minute in plus,depinde de cuptor.Dupa coacere o mai lasam in forma ei cateva minute sa se odihneasca,apoi se poate intoarce pe dos ca sa asezam tarta pe o tava de servit.
Pofta mare!