Ne plac mult tartele și plăcintele sărate, iar această tartă cu carne tocată, mozzarella și legume, a fost foarte apreciată și devorată rapid, caldă, cu ketchup pe deasupra.
Mie mi-a plăcut în mod deosebit stratul de legume cu mozzarella, iar data viitoare voi adăuga mai multe legume și mai multă mozzarella.
Preparăm mai întâi umplutura de carne tocată.
Punem uleiul la încins și călim în el ceapa tocată solzișori, morcovul tocat cubulețe sau dat pe răzătoare și 2 căței de usturoi răzuiți.
Stropim legumele și cu puțină apă pentru a nu căpăta acel gust strident de prăjeală, iar când sunt ușor pătrunse, adăugăm carnea tocată presărată cu sare, în prealabil și amestecăm intens pentru a se prepara carnea uniform.
Când și carnea este bine preparată, adăugăm pasta de roșii, apoi condimentele și potrivim gustul de sare.
Lăsăm amestecul la răcit, într-o sită să se scurgă surplusul de grăsime.
Când este răcit, adăugăm pătrunjelul verde, tocat și 2 căței de usturoi răzuiți și omogenizăm compoziția.
Preparăm aluatul de tartă
Amestecăm, într-un bol, oul cu un praf de sare, apoi adăugăm smântîna în care am dizolvat bicarbonatul.
Adăugăm, apoi, untul rece, răzuit, condimentele și făina.
Frământăm rapid un aluat compact, nu foarte ferm, dar nelipicios.
Îl acoperim cu un bol și îl dăm la rece pentru 20-30 de minute.
După acest interval, întindem aluatul în tava de copt( 31,5/34,5 cm), îmbrăcând și pereții acesteia.
Oprim o parte micuță din el și pentru grilajul de deasupra.
La baza aluatului întindem amestecul de carne, apoi răzuim mozzarella deasupra.
Așezăm rondele de roșii, dovlecel și ardei peste ea.
Dăm tarta, la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 15 minute.
Între timp întindem restul de aluat într-o foaie subțire și modelăm grilajul, cu forma specială de grilaje.
Scoatem tava din cuptor și întindem grilajul deasupra tartei, apoi îl ungem rapid cu gălbenuș de ou, presărăm chimen pe deasupra și dăm din nou tarta la cuptor pentru 10 minute, la 150 de grade, pentru a se rumeni frumos grilajul.
Lăsăm tarta să se tempereze ușor și o porționăm, apoi o servim cu ketchup, sau cu salată, murături, după preferințele fiecăruia.
Noi am servit-o cu ketchup dulce și picant.