Sholezard - Orez iranian cu sofran si apa de trandafir

de Mitinita in Dulciuri, 26 Ian 2011 | 7208 vizualizari

 

Daca cineva te-ar lega la ochi si ti-ar da o lingurita de sholezard,ai sti precis ca e un desert din Orientul Mijlociu. O sa simti numaidecat apa de trandafiri si sofranul si dulce cum numai prin partile acelea se fac. Eu nu pot sa-l mananc chiar asa dulce,asa ca am mai redus din zahar.
Eu am folosit apa de trandafir si sofran de la mama lui asa ca a fost de calitate. Daca vedeti retete unde se cer 2 linguri de sofran,nu e cazul sa folositi atata.Sofranul se foloseste in cantitati foarte mici.

 

INGREDIENTE

  • 1 cana ( 200 ml) cu orez
  • 5-6 cani apa
  • 8 linguri zahar
  • 1/4 lingurita sofran
  • 1/4 - 1/3 cana apa de trandafir
  • 2 linguri de migdale sau fistic
  • 1 lingura scortisoara
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sholezard - Orez iranian cu sofran si apa de trandafir:

Spala orezul bine in trei ape.

Se da orezul la fiert cu 4 cani de apa si zaharul.

Se amesteca des ca sa nu se lipeasca.

Cand incepe sa dea in clocot se da la foc mediu si se mai tine pe foc inca vreo 30 minute.

Se mai adauga apa cand scade.

Dupa 30 de minute se adauga sofranul putin sfaramat,zaharul si apa de trandafir.

Se mai tine cam 15-20 de minute amestecand des.

Trebuie sa aibe consistenta mamaligii,dar orezul sa nu devina pireu.

Se ia de pe foc si se pune in boluri individuale.

Se lasa sa se raceasca putin si se decoreaza ca in imagine.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sholezard - Orez iranian cu sofran si apa de trandafir" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (28)

dentistutza 1

30.03.2011, 08:26

-ma scuzati ca intervin in acest schimb de idei dar as vrea sa subliniez doua aspecte:
-in primul rand mitinita ARE legatura cu aceasta cultura
-in al doilea rand, scopul acestui site este sa ne impartasim retelele asa cum ne plac noua si asa cum le facem cu manutzele noastre
-desi este frumos sa pastram o definitie a culturilor si a traditiilor din zonele de unde provine reteta nu cred ca este cazul sa ne impiedicam de detalii politice sau nationaliste atunci cand subiectul principal este bucataritul
in al treilea rand-daca cineva considera ca poseda o reteta mai " corecta"..??.. este liber sa o posteze..
atata timp cat reteta postata are toate elementele pentru a obtine produsul finit prezentat ea este corecta-desigur, exista variante, asta nu scade cu nimic valoarea oricarei dintre ele...
Scopul nostru aici este sa ne bucuram si sa facem schimb de idei...nu sa dam formula chimica cu precizie de laborator!!
Asadar...sa avem cu totii o zi senina si pofta buna...

Mitinita 1

30.03.2011, 09:37

@khandaniela - nu m-am suparat, imi trebuie mai mult pana sa-mi sara mustarul. In legatura cu aceasta reteta,avand in vedere ca si sotul meu este Iranian si am incercat varianta originala chiar in Iran, ptr gustul meu e mult prea dulce. Eu gatesc pe placul nostru nu ptr a respecta o reteta. Nu as face o varza calita cu 1 kg de slanina numai ptr ca asa dicteaza reteta ,nu? Mi-ar place mult sa pui si tu retete,bucataria persana este atat de vasta si suntem putine care o gatim.Desi sunt pe meniul nostru, sunt mai migaloase si dureaza atat de mult sa le scriu

Mitinita 1

30.03.2011, 09:41

Dentistutza,nici eu nu puteam sa o zic mai bine Eu cum pun retete din toata lumea,imagineaza-ti daca s-ar supara din fiecare loc numai cate unul sa vezi atunci ce harmalaie internationala este de aia nu pun eu retete romanesti ca sunt mai multe si pierd batalia din start

COMENTEAZA

RETETA RECOMANDATA
Budinca de orez cu stafide