Samfaina

de retetele_tinei in Mancaruri de legume, 4 Feb 2015 | 5339 vizualizari

 

Samfaina, este o reteta tipica bucatariei catalane.
*Catalunia, este una dintre cele 17 Comunidades Autónomas , aflata in nord-estul Spaniei. In Cataluna, există patru sosuri de bază, care joacă un rol important în bucătăria regionala. Aceste sosuri sunt:
-samfaina
-sofrito
-picada
-alioli
Asadar, samfaina, este un sos de legume. Prima data, samfaina, a fost pregatita doar din ardei si rosii, dar cu timpul s-au adaugat si vinete, zucchine, ceapa si usturoi.
In Cataluna, samfaina se mananca ca si garnitura pt peste sau carne, dar in acelasi timp se consuma ca si fel principal, doar cu bagheta.
Potrivit, Enciclopediei Catalane, cuvantul "samfaina", pentru prima data a fost mentionat in scrieri, in 1890. Acest cuvant, potrivit Enciclopediei, deriva de la cuvantul latin symphōnĭia care inseamna simfonie.
Juan Perucho si Nestor Lujan, au declarat ca " este salsa cea mai importanta, unica si de neconfundat, pe care bucatarie catalana, a adus-o gastronomiei".
Nu trebuie totusi uitat, faptul, ca rosiile, atat de comune in bucataria catalana, au fost aduse din America, in secolul al XV-lea.
Se pare totusi, ca multitudinea de sosuri din zona meditaraneana, este posibila datorita relatiilor stranse dintre state.

 

INGREDIENTE

  • 2 ardei rosii
  • 2 ardei verzi sau 1 verde si 1 galben
  • 400 ml sos tomat sau rosii proaspete
  • ulei de masline
  • 2 vinete
  • 2 zucchine
  • ceapa
  • usturoi
  • sare
  • piper
  • zahar
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Samfaina:

Se curata, se spala si se taie marunt ceapa, ardeii si usturoiul. Dupa care se pun toate la calit, in ulei de masline. Apoi se spala si se taie marunt, vinetele. Dupa ce ceapa, usturoiul si ardeii s-au calit putin, impreuna, se adauga vinetele si se mai lasa la calit putin, impreuna. Se spala si se taie marunt si zucchinele, dupa se pun peste cele de sus. Se lasa la calit o idee, dupa care se adauga sosul tomat. Dupa gust se adauga sare, piper si zahar. Dupa se pune capacul pe tigaie si se lasa totul la fiert in sosul tomat, pana cand sosul scade consistent, iar legumele sunt moi. Se poate servi cu carne sau simplu.

Este ideala, calda.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Samfaina" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Înghețata de ciocolată

de RODIMUR 8

ieri la 22:51

Salată cu brânză feta pane - Rețeta simplă și gustoasă

ieri la 09:10

Tartă cu afine și cremă de vanilie - Rețeta rapidă și delicioasă

pe 25.08 la 08:16

Mini quiche rapid cu șuncă și dovlecei - Simplu, ușor și gustos

pe 22.08 la 15:04

Pancakes cu ciocolată și afine - Desert irezistibil de gustos

pe 22.08 la 14:16

TOP
utilizatori

Caty

4278 puncte

RODIMUR

2187 puncte

MotanLaOale

1170 puncte

Rocsi

325 puncte

vasimur

193 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cartofi noi cu feta si marar la cuptor