In miezul verii, cu vinete proaspete, sau iarna , cu vinete congelate, salata de vinete este una dintre cele mai cautate in familia noastra.
Vinetele cele mai bune sunt cele lungi și subțirele. Nu spun că cele mari nu ar fi bune, dar cu cât vinetele sunt mai mari, cu atât șansele se măresc să găsim semințe mari.
Vinetele se coc pe grătar la flacără sau pe aragaz cu o tablă dedesubt (în cazul în care nu vreți să frecați 2 zile la aragaz :)) Sunt gata când coaja se face neagră. Se curăță imediat pe un fund înclinat să se scurgă amăreala. Se lasă la răcit, tot pe un fund înclinat.
Din gălbenușul de ou, ulei, muștar facem maioneza. Dregem maioneza cu zeamă de lămâie după gust. Când vinetele s-au răcit se toc (de preferat cu un cuțit de plastic), se amestecă cu ceapa și usturoiul tocat mărunt și maioneza. Condimentăm salata de vinete cu sare și piper.
Salata de vinete se ține la rece până în momentul servirii.
Salata de vinete se servește cu roșii, ardei gras copt (eu dacă tot m-am copt, am aruncat pe gratar și câțiva ardei grași).
Poftă bună!
1
daca nu va place, puteti renunta la adaosul de usturoi in salata de vinete