Prajitura zserbo (sau Greta Garbo)

de Criss in Prajituri, 6 Noi 2012 | 21202 vizualizari

 

Azi am scos de la naftalina :D una din retetele foarte vechi ale mamei mele. Prajitura Zserbo, cum se gaseste in caietul ei, Greta Garbo, Gerbeaud, Jerbo cum am vazut ca se mai gaseste pe diverse pagini pe net. Aceasta prajitura este creatia de cofetarului sef de la Gerbeaud, o vestita cofetarie din Budapesta. Drept sa spun niciodata nu mi-a placut in mod deosebit aceasta prajitura cu gem si nuca. Prea banala. Mie imi plac prajiturile cremoase, spumoase in general. Si nu stiu ce mi-a venit azi sa fac aceasta prajitura, cert e ca l-am fericit pe dl. sot care e in stare sa dea gata toata tava in 2 ore. :D Si tocmai am constatat ca de vreo doua luni n-am mai postat decat prajituri si torturi pe blog, deci ar fi cazul sa mai postez si alte retete. :D
Dar sa revenim la prajitura noastra.

 

INGREDIENTE

Ingrediente:

  • 600 g faina
  • 25 g drojdie
  • 150 ml lapte
  • 200 g unt/margarina
  • 2 linguri smantana
  • 1 lingura zahar
  • 1 ou intreg + 1 galbenus
  • coaja rasa de lamaie

Umplutura:

  • 1 borcan gem de caise (sau ce va place)
  • 300 g zahar
  • 300 g nuca macinata

Glazura:

  • 200 g ciocolata amaruie
  • 4-5 linguri frisca lichida
  • 50 g ciocolata alba pentru grilaj (optional)
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura zserbo (sau Greta Garbo):

Drojdia se pune in laptele cald amestecat cu o lingura de zahar si se lasa sa dospeasca. Intr-un bol se amesteca faina cu untul moale, se adauga smantana, oul + galbenusul, coaja de lamaie si se toarna laptele cu drojdia. Se framanta un aluat moale, destul de elastic si nelipicios care se imparte in 3 bile (pe cat posibil egale) si se lasa la loc cald sa creasca timp de o ora.

Intr-o tava se pune hartie de copt si se intinde prima foaie pe planseta usor infainata. Se pune prima foaie in tava, se unge cu jumatate din cantitatea de gem, se presara jumatate din amestecul de nuca si zahar, se pune a doua foaie, din nou gem si restul de nuca+zahar si se acopera cu a treia foaie.

Foaia de deasupra se inteapa din loc in loc cu o furculita, apoi se pune tava in cuptor. Dupa 30 minute e bine sa verificati cu o scobitoare  daca s-a copt suficient.

Oricum ea trebuie sa ramana destul de alba, sa nu fie prea rumena pentru ca devine uscata si tare daca o lasam prea mult in cuptor.  Dupa ce s-a racit se glazureaza cu ciocolata topita si optional se poate face si un grilaj de ciocolata alba, pentru un aspect mai deosebit. (Da bine in poze :D)

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura zserbo (sau Greta Garbo)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (37)

feliciacristea46 1

11.04.2013, 22:39

dar oare nu raman foile crude daca nu se coc separat ???

ionela2682 1

12.04.2013, 07:44

Este foarte buna aceasta prajiturica ..am preparat-o si eu!

babi5 1

20.06.2013, 18:59

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Reteta gustoasa de Desert prajitura Greta Garbo, prajitura minunata a copilariei noastre